Rizoto s grilovanou zeleninou a tekvicovým olejom
Chutné, ľahké a rýchlo pripravené rizoto.
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme
- 500 g guľatozrnnej ryže
- 2 cukety
- 4 mrkvy
- 2 – 3 plné hrste baby špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 pol. lyžíc slnečnicových semiačok
- 2 pol. lyžice sezamových semiačok
- 2 pol. lyžice tekvicového oleja
- cca jednu čajovú lyžičku sezamového oleja
- soľ, čierne korenie
- cca 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek
Postup
Ryžu uvaríme podľa návodu. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Kým sa predhrieva, očistíme si mrkvu, umyjeme cuketu a nakrájame ich na malé kúsky. Umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pridáme roztlačený cesnak, soľ, korenie, bylinky a dostatočné množstvo olivového oleja, dobre premiešame a dáme do rúry. Pečieme cca 20 až 25 min.
Kým sa pečie zelenina, nakrájame si na rezance alebo menšie kúsky špenát a na suchej panvici opražíme semiačka, aby pustili arómu.
Všetky ingrediencie, t.j. hotovú grilovanú zeleninu, špenát, semiačka a tekvicový olej pridáme do ryže a dobre premiešame. Ak je treba ešte dosolíme alebo dokoreníme čiernym korením.
Zdroj: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Hubové rizoto so shitake a zeleninou
Aj vy milujete rizoto? Dá sa pripraviť na tisíc spôsobov.
Čo poviete na karfiolové rizoto ako dnešné menu?
Rizoto s mungo fazuľkami, rukolou a orechmi
Rizoto je vynikajúcim jedlom najmä na obed.