Amarantová kaša
Neobsahuje lepok, teda ho môžu jesť aj celiatici a diabetikom tiež neublíži.
Suroviny:
- na niekoľko hodín namočený amarant
- očistené šípky zbavené zrniečok
- mletý kardamón
- banán
- jabĺčko
- karobový prášok (alebo kakao)
- agáve sirup (alebo med)
- maslo, alebo kokosové ghee
- jablkovú vlákninu
- rastlinné mlieko alebo vodu
Postup:
Amarant varíme v hrnci asi 15 minút spolu s očistenými šípkami. Dávala som deci amarantu. Pridáme maslo (alebo kokosové ghee) na zjemnenie. Amarant varením vytvorí želé hmotu, teda si dobu varenia a hustotu nastavte tak, ako vám chutí. Amarant je aj po uvarení chrumkavý a zábavný, bude sa páčiť aj deťom.
Potom na panvici zohrejeme v troche zohriatej vody jablko s medom a banánom. Pridáme do kaše, prevaríme, pridáme kardamon: asi 1 malú ČL, vlákninu asi 1ČL a karobový prášok v takom istom množstve. Vypneme. Môžeme dozdobiť marockým listovým sladidlom, stéviou, figou alebo opraženými lieskovými orieškami. Alebo hocičím, čo vám chutí a má zásadité hodnoty pH.
Ak vám z raňajok zostane kaša, alebo sa vám ju podarí spraviť príliš hustú, môžete ju dať zapiecť ako koláč a poliať horkou čokoládou a posekanými orechmi.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Odísť do školy bez plného brucha je nemysliteľné. Čo poviete na túto kašu?
Bez lepku, bezvaječné, bez cukru a veľmi chutné. Aj takto možno opísať tieto skvelé raňajky.
Zdravé kaše na raňajky, ktoré si zamilujete
Dáte prednosť klasickej ovsenej, či radšej siahnete po špaldovej alebo pšenovej?