Pšenový nákyp so sušeným ovocím a tofu
Pšeno pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes.
Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie)
- 200 g pšena (prosa)
- 200 ml špaldového mlieka
- 120 g tofu natural
- 1 kus vanilkového cukru
- polovica vanilkového lusku
- sušené ovocie (zmes slivky, marhule, hrozienka, figy) – my sme použili takto:
- 30 g sušených fíg
- 30 g sušených marhúľ
- 30 g sušených sliviek
- 30 g sušených brusníc
- 2 g mletej škorice
- 30 g trstinového cukru
- 20 g masla alebo ghí
- 2 vajcia
- slivkový kompót
Príprava
Pšeno prepláchnite vriacou vodou, aby sa stratila horká chuť. Uvarte ho podľa návodu, pozor, nerozvarte ho.
Sušené ovocie nakrájajte na drobné kúsky, tofu nastrúhajte. Uvarené pšeno a ovocnú zmes zmiešajte. Rozšľahajte vajcia s cukrom a primiešajte do zmesi pšena a ovocia. Zmes zarovnajte do zapekacej misky, ktorú ste vytreli maslom. Pečte v horúcej rúre pri 200 stupňoch Celzia cca 25 minút. Pred podávaním posypte nákyp škoricou a vanilkovým cukrom. Podávajte so slivkovým kompótom.
- Doba prípravy: 45 minút
- Výživové hodnoty 431 kcal, Sacharidy: 69.3, Bielkoviny: 15, Tuky: 11.7
Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ak zameníte ryžu za krúpy, budete spokojní.
Marhuľový nákyp z ovsených vločiek s kokosovým cukrom
Chutný a zdravý.
Skvelý na ľahký obed.