Pomarančová torta
Pri tvorení receptov pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok a laktózu, hľadáme vždy niečo vhodné, ale podmienkou je, aby to bol recept jednoduchý a z dostupných surovín.
Na prípravu budete potrebovať:
- 200 g mandľovej múky (jemne mletých mandlí)
- 250 g trstinového cukru
- 6 vajec
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva (bezfosfátový)
- 0,5 ČL sódy bikarbóny
- 375 g pomarančov (s hrubou kôrou), najlepšie v BIO kvalite, budete potrebovať aj kôru
- 50 g kakaa
Postup:
Najskôr si uvarte pomaranč. Vložte umytý celý pomaranč (celý aj s kôrou) do studenej vody a varte asi 2 hodiny. Ak máte malý pomaranč, varte dva kusy. Po uvarení ho nechajte vychladnúť (varili sme deň vopred), rozkrojte ho a vyberte zrniečka. Dužinu aj s kôrou pokrájajte na kúsky a rozmixujte. Budete potrebovať 375 g uvareného kompletného pomaranča, teda dužinu i kôru. Tortovú formu (26 cm) vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Šľahačom vymiešajte celé vajcia s cukrom. Mandľovú múku zmiešajte s kakaom, práškom do pečiva a sódou bikarbonou. Vaječnú hmotu s cukrom pridajte k pomarančovej hmote, premiešajte a pridajte suchú zmes. Pripravené cesto prelejte do formy a pečte pri 180 °C cca 1 hodinu. Po 45 minútach sa presvedčte drevenou špajľou, či je torta upečená. Upečenú tortu nechajte vychladnúť vo forme, ktorú ste pootvorili.