Pohánkovo-ovsené medovníčky
Ako si doma upiecť zdravé, chutné a voňavé medovníčky? Tu je jedna z inšpirácií.
Suroviny:
- 200 g masla 82 % živočíšneho
- 100 g ovsenej celozrnnej múky
- 200 g pohánkovej hladkej múky
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 130 g trstinového cukru
- 150 g kvetového medu
- 3 vajcia
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 1 malá lyžička škorice cassia
- polovica malej lyžičky drvených klinčekov
- na špičku noža mletého kardamonu
- štipka muškátového oriešku a mletého badiánu
Postup:
Všetky suroviny (najprv múky, cukor a korenie) zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké, pridáme trochu múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske, (pracovala som s pohánkovou múkou) vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4-0,5 cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-9 minút. Ak robíte hladké medovníky bez orieškov, môžete ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 ks menších medovníkov.
Zdroj receptu: Silvia Horecká
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Tieto pôvodom talianske sušienky sme obohatili o koreniny, ktoré sú spojené so zimou.
Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov.
Jablkové čipsy s medom a škoricou
Na tejto maškrte si môžete pochutnávať napríklad pri sledovaní televízie.