Plnené domáce placky so zelerovými hranolkami
Priznáme sa bez mučenia, že pri pohľade na oku lahodiaci burger sa nám niekedy aj zbehnú slinky. Táto skutočnosť nás inšpirovala k trošku zdravšej a najmä vegetariánskej alternatíve “fast foodovania”.
Odporúčame prečítať: Mrkvovo-orechové placky bez múky
Základom nášho receptu sú vydarené tortilla placky. Potrebujeme iba štyri ingrediencie. Múku, soľ, olivový olej a vodu.
Bite me tip:
Na to, aby boli placky mäkkučké, postupne ako placky dávate preč z panvice na tanier, prikryte ho hneď ďalším, aby sa medzi taniermi vytvorila prirodzená vlhkosť a placky mohli pekne zmäkknúť.
Aktívny čas prípravy cca 30 min./15 min. na odpočinutie cesta
Potrebujeme:
- 250 g hladkej špaldovej múky a celozrnnej špaldovej múky (mix oboch)
- 180 ml horúcej vody z rýchlovarnej kanvice
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
Postup:
Všetky ingrediencie spolu spracujeme na hladké cesto (cca 5 min.). Len si dávajte pozor, aby ste sa neobarili vriacou vodou. Po zovretí si ju nechajte trošku vychladnúť, kým cesto začnete spracovávať rukami. Cesto si rozdelíme na 4 časti z ktorých vytvarujeme guličky, ktoré necháme poprášené múkou cca 15 minút odpočinúť pod utierkou.
Guličky následne ešte trošku spracujeme v rukách a rozvaľkáme z nich pekné placky. Tak ako nás to učili naše babičky. Vyvaľkané placky opečieme z každej strany na rozpálenej suchej panvici. Na tortille by sa mali vytvárať vzduchové bubliny. Vtedy spoznáme, že ju treba otočiť a už iba chvíľu dopiecť z druhej stranky. Panvica by mala byť správne rozpálená. Ani nie príliš horúca, ani príliš vlažná.
Zelerové hranolky
Aktívny čas prípravy cca 15 min./30 min. na pečenie
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké zelery
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
- 2 vetvičky rozmarínu
- papier na pečenie
Postup:
Zeler očistíme a nakrájame na hranolky. Hranolky premiestnime na plech na papier na pečenie, osolíme, okoreníme, pokvapkáme cca 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, pridáme vetvičky rozmarínu a všetko spolu premiešame. Hranolky sa lepšie upečú, ak sa nebudú prekrývať. Pečieme 25-30 minút pri 220 stupňoch.
Slivkové chutney
Aktívny čas prípravy cca 10 min./15 min. čas varenia
Potrebujeme:
- 350 g vykôstkovaných sliviek
- cca 10 g zázvoru
- 1 malú červenú cibuľu
- 1 čajovú lyžičku mletých tmavých horčicových semiačok
- mleté čierne korenie
- ¼ lyžičky chilli prášku
- 3 pol. lyžice octu z červeného vína
- 3 pol. lyžice medu
Postup:
Všetky ingrediencie dáme do panvice a pomaly ich privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 15 min. bez pokrievky. Zmes občas premiešame, aby sa nám nepripálila. Po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom.
Jogurtový dip
Aktívny čas prípravy cca 5 min.
Potrebujeme:
- 200 g hustého bieleho jogurtu
- 1 polievková lyžica horčice
- veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- čierne korenie a soľ na dochutenie
Postup:
Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a zmiešame s ostatnými ingredienciami.
Ostatné ingrediencie:
- 1 balenie Halloumi syra (250 g)
- 2 zrelé avokáda
- 1 veľká červená cibuľa
- listový šalát
- 2 paradajky
- citrón
Príprava plnených tortilla placiek
Placku po celej ploche potrieme vopred rozmačkaným avokádom, ktoré sme dochutili troškou soli a citrónovej šťavy. Nemusíme soliť veľa, keďže Halloumi syr je sám o sebe dosť slaný. Teraz na placku poukladáme grilovaný Halloumi syr (pripravuje sa bez použitia oleja, či už ho pripravujeme na grile alebo na panvici), plátky paradajky, šalát a surovú, alebo orestovanú červenú cibuľku.
Placku opatrne stočíme do rolky. Popri stáčaní ju jemne pritláčame, aby nám počas jedenia z tortilly všetko nevypadlo. Servírujeme so zelerovými hranolkami, slivkových chutney a jogurtovým dipom.