Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Plnené domáce placky so zelerovými hranolkami

Priznáme sa bez mučenia, že pri pohľade na oku lahodiaci burger sa nám niekedy aj zbehnú slinky. Táto skutočnosť nás inšpirovala k trošku zdravšej a najmä vegetariánskej alternatíve “fast foodovania”. 

Plnené domáce placky so zelerovými hranolkami
4. NOV 2014

Odporúčame prečítať: Mrkvovo-orechové placky bez múky

Základom nášho receptu sú vydarené tortilla placky. Potrebujeme iba štyri ingrediencie. Múku, soľ, olivový olej a vodu.

Bite me tip:

Na to, aby boli placky mäkkučké, postupne ako placky dávate preč z panvice na tanier, prikryte ho hneď ďalším, aby sa medzi taniermi vytvorila prirodzená vlhkosť a placky mohli pekne zmäkknúť.

Aktívny čas prípravy cca 30 min./15 min. na odpočinutie cesta

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej špaldovej múky a celozrnnej špaldovej múky (mix oboch)
  • 180 ml horúcej vody z rýchlovarnej kanvice
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli

Postup: 

Všetky ingrediencie spolu spracujeme na hladké cesto (cca 5 min.). Len si dávajte pozor, aby ste sa neobarili vriacou vodou. Po zovretí si ju nechajte trošku vychladnúť, kým cesto začnete spracovávať rukami. Cesto si rozdelíme na 4 časti z ktorých vytvarujeme guličky, ktoré necháme poprášené múkou cca 15 minút odpočinúť pod utierkou.

Guličky následne ešte trošku spracujeme v rukách a rozvaľkáme z nich pekné placky. Tak ako nás to učili naše babičky. Vyvaľkané placky opečieme z každej strany na rozpálenej suchej panvici. Na tortille by sa mali vytvárať vzduchové bubliny. Vtedy spoznáme, že ju treba otočiť a už iba chvíľu dopiecť z druhej stranky. Panvica by mala byť správne rozpálená. Ani nie príliš horúca, ani príliš vlažná.

Zelerové hranolky

Aktívny čas prípravy cca 15 min./30 min. na pečenie

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké zelery
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • papier na pečenie

Postup: 

Zeler očistíme a nakrájame na hranolky. Hranolky premiestnime na plech na papier na pečenie, osolíme, okoreníme, pokvapkáme cca 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, pridáme vetvičky rozmarínu a všetko spolu premiešame. Hranolky sa lepšie upečú, ak sa nebudú prekrývať. Pečieme 25-30 minút pri 220 stupňoch.

Slivkové chutney

Aktívny čas prípravy cca 10 min./15 min. čas varenia

Potrebujeme:

  • 350 g vykôstkovaných sliviek
  • cca 10 g zázvoru
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1 čajovú lyžičku mletých tmavých horčicových semiačok
  • mleté čierne korenie
  •  ¼ lyžičky chilli prášku
  • 3 pol. lyžice octu z červeného vína
  • 3 pol. lyžice medu

Postup: 

Všetky ingrediencie dáme do panvice a pomaly ich privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 15 min. bez pokrievky. Zmes občas premiešame, aby sa nám nepripálila. Po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom.

Jogurtový dip

Aktívny čas prípravy cca 5 min.

Potrebujeme:

  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 1 polievková lyžica horčice
  • veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • čierne korenie a soľ na dochutenie

Postup: 

Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a zmiešame s ostatnými ingredienciami.

Ostatné ingrediencie:

  • 1 balenie Halloumi syra (250 g)
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 veľká červená cibuľa
  • listový šalát
  • 2 paradajky
  • citrón

Príprava plnených tortilla placiek

Placku po celej ploche potrieme vopred rozmačkaným avokádom, ktoré sme dochutili troškou soli a citrónovej šťavy. Nemusíme soliť veľa, keďže Halloumi syr je sám o sebe dosť slaný. Teraz na placku poukladáme grilovaný Halloumi syr (pripravuje sa bez použitia oleja, či už ho pripravujeme na grile alebo na panvici), plátky paradajky, šalát a surovú, alebo orestovanú červenú cibuľku.

Placku opatrne stočíme do rolky. Popri stáčaní ju jemne pritláčame, aby nám počas jedenia z tortilly všetko nevypadlo. Servírujeme so zelerovými hranolkami, slivkových chutney a jogurtovým dipom.

Odporúčame prečítať: Placky z červenej kapusty s cícerovou múkou

Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/zdravy-fast-food-aneb-plnene-domace-tortilla-placky-s-zelerovymi-hranolkami/

Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Plnené domáce placky so zelerovými hranolkami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.