Orechovo-parmezánové krekry
Pagáčiky, tyčinky, tukové slané pečivko... To všetko má svoje pekné chute, ale ani sa nenazdáme a pri vínku alebo sekte ich zjeme viac, ako by sme naozaj mali.
Čo budeme potrebovať:
- 100g mandlí
- 100g vlašských orechov
- 10g maku (nemletého)
- 100g parmezánu
- 2 vaječné bielka
- soľ a bylinky, koreniny (tymian, rozmarín a pod.)
Čas na prípravu: 70 minút
Postup:
Bielok rozšľahajte so soľou. Mleté orechy (mandle), strúhaný parmezán, bylinky (tymián, rozmarín, korenie podľa chuti), roztlačený cesnak a mak zmiešajte v mise a pridajte k rozšľahaným bielkom.
Dobre spracujte (robili sme to rukou) do gule. Na pracovnú dosku dajte papier na pečenie vo veľkosti plechu a naň položte cesto, prikryte ho druhým papierom a rozváľajte natenko. Oplatí sa s tým pohrať a rozvaľkať rovnomerne tenko. Upravte veľkosť nožom, stiahnite vrchný papier a ostrým nožom (môže byť aj nôž na krájanie pizze) nakrájajte štvorce, alebo obdĺžničky a preložte na plech. Pečte v rúre pri 135°C cca 45-60 minút.
Po 30 minútach skontrolujte. Krekry majú byť trochu hnedé a suché na povrchu. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť a opatrne “polámte” na miestach, kde ste nakrojili. Množstvo sa nedá presne určiť, záleží od toho, aké veľké tvary si nakrájate. Našich 10 krekerov malo 40g.