Mrkvová torta
"Tento recept mám veľmi rada. Pripomína mi detstvo. Chutí výborne a je jednoduchý na prípravu. Obsahuje mrkvu, a tak sama seba presviedčam, že je aj pomerne zdravý," povedala tenistka Serena Williams.
Počet porcií: 8 – 10
Čas na prípravu: 20 minút
Čas varenia: 40 minút
Suroviny
- 250 g špaldovej múky
- 1 lyžička sódy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- štipka soli
- 200 ml rastlinného oleja
- 250 g hnedého trstinového cukru muscovado
- 3 veľké vajcia
- 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
- 250 g strúhanej mrkvy
- 75 g nasekaných vlašských orechov
- 75 g hrozienok
Poleva
- 400 g tvarohu
- 115 g práškového cukru ( presievaného )
- kôra z 1 pomaranča
- 1 lyžička vanilkového cukru
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C. Vymastite tukom dve tortové formy s priemerom 22 cm. Všetky suché prísady zmiešajte v mise a dajte nabok. V inej nádobe premiešajte olej, cukor, vajce a pomarančovú šťavu. Pomaly pridajte zmes suchých surovín. Primiešajte mrkvu, orechy a hrozienka. Hotovú zmes dajte do foriem a uhlaďte povrch. Torty pečte v rúre 40 minút, pokým nebudú hotové (špáradlá, ktoré zapichnete do stredu, by ste mali vytiahnuť čisté). Po upečení nechajte torty 10 minút odstáť, vyberte ich z foriem na drôtený rošt a nechajte vychladnúť. Prísady na polevu dajte do mixéra a rozmixujte dohladka. Hotovou polevou potrite jednu tortu (4 až 5 polievkových lyžíc) a druhú položte na ňu. Zvyškom polevy potrite hornú stranu torty a tiež boky. Tortu môžete uchovávať zakrytú v chladničke až 4 dni.
Zdroj: http://www.whirlpool.sk/recepty/rury
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Bezlepkový koláč z makovej múky
Vymysleli sme pre vás recept na úžasný ľahký makový koláč.
Na ich prípravu potrebujete čokoládu a vajíčka.
Cviklová torta bez lepku a laktózy
Cviklová torta je výnimočne chutná a zdravá.