Mrkváčiky so slivkovým lekvárom
Tento recept sme si priniesli z Oravy od kamarátky Alenky a nazvali sme ho mrkváčiky. To preto, lebo tretinu cesta tvorí práve strúhaná mrkva. Je to koláčik bez pridaného cukru a bez mlieka (ak namiesto masla použijete rastlinný tuk, alebo pokojne aj bravčovú masť), bez vajec a ja som použila celozrnnú špaldovú múku.
Odporúčame prečítať: Jemné pyré z troch druhov zeleniny
Čo budete potrebovať na cca 30 mrkváčikov:
- 300 g špaldovej celozrnnej múky
- 300 g masla (ja som použila kvalitné domáce voňavučké maslo, ale ak máte alergiu na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciu na laktózu, použite rastlinný tuk)
- 300g karotky
- kôra z bio citróna
- 1 lyžička prášku do pečiva bez fosfátov
Postup:
Nastrúhajte mrkvu najemno. Zmiešajte všetky suché suroviny, pridajte maslo, mrkvu a vymiešajte kompaktné cesto. Ak je mrkva príliš vodnatá, budete musieť zrejme pridať ešte múku, aby sa cesto nelepilo. Ja som pridala až 30-50 g múky navyše. Nechajte cesto hodinku odležať v chlade a potom to vyvaľkajte na cca 3-5 mm hrúbku.
Vykrajujte štvorce. Do stredu dajte lyžičku slivkového lekváru, preložte a dobre pozatláčajte okraje, aby vám lekvár nevytiekol. Ja som na to použila malú vidličku. Mrkváčiky poukladajte na plech a papier na pečenie (ja používam taký, ktorý je nebielený), poprepichujte a potrite vodou. Pečte na 180 stupňov Celzia približne 20-25 minút. To, že mrkváčiky sú už upečené zistíte tak, že pozriete, či sú zo spodnej strany už tmavšie. Hneď po upečení sú mrkváčiky krehké, tak pri vyberaní a prekladaní dajte pozor na to, aby ste ich neprelomili.
Keďže som použila špaldovú celozrnnú múku, sú mrkváčiky tmavšie. Nie sú pocukrované práškovým cukrom, myslím si že je to zbytočný zvyk, vyskúšajte to aj vy. Toto pečivko vám vydrží aj niekoľko týždňov na suchom mieste. Najlepšie v plechovej krabičke. Pripravte si ich a kedykoľvek budete mať pre návštevy chutný koláčik k čaju alebo kávičke.
Výživové hodnoty na jeden mrkváčik:
114 kcal, Sacharidy: 8, Bielkoviny: 1,3 g, Tuky: 8,5g