Suroviny:
(plech v rozmeroch 27 x 20 cm, asi 12 porcií, ak mate väčší, znásobte dávku)
- 3 celé vajíčka
- 70 g trstinového cukru
- 2 PL olivového oleja
- 6 PL mletého maku
- 3 PL mletých lieskovcov
- 5 PL celozrnnej múky
- 1,5 ČL kypriaceho prášku bez fosfátov
- 500 g prepolených sliviek
POSTUP
Základ je, aby sme vajíčka vymiešali na tuhú penu, trvá to viac minút (cca 10 minút sa mieša plus ďalších 5 po pridaní hnedého cukru). Keď je pena hotová, prilejeme počas miešania ešte 2 PL olivového oleja. Potom pomaly primiešavame mletý mak, oriešky a kypriaci prášok do pečiva. Jemne s vareškou alebo lyžičkou premiešavame a postupne pridávame múku. Vylejeme na plech, vystlaný papierom na pečenie, a poukladáme nakrájané slivky. Pečieme cca 30 minút pri teplote 170 stupňov Celzia.
Zdroj receptu: Zuzana Benčová
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Dobrým jablkovým koláčom nemôžete nikdy nič pokaziť.
Pšeno je proso bez semenných šupiek.
Makový celozrnný závin bude pre vás zdravou pochúťkou a sladkým potešením.