Makové tortičky bez lepku
Mak je plný živín a ideálny na pečenie chutných dobrôt.
Suroviny na 2 ks tortičiek (1 tortička má 380 g):
- 70 g ryžovej múky (celozrnnej)
- 100 g makovej múky
- 3 vajcia
- 2 lyžice kokosového oleja v izbovej teplote
- 2 veľké banány (mäkké)
- polovica bezfosfátového prášku do pečiva
- 60 g trstinového, alebo kokosového cukru
- 2 malé formy na tortičky s priemerom 11-16 cm
Postup:
Banány popučíme vidličkou vo väčšej miske, primiešame vajíčka, mierne roztopený kokosový olej. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Primiešame cukor a múku s práškom do pečiva. Vymiešame na hustejšiu zmes a naplníme ňou formy vymazané kokosovým tukom približne do 2/3. Cesto musí mať mierne hustejšiu konzistenciu, ak je príliš riedke kvôli väčšiemu vajíčku alebo mäkkému banánu, pridajte lyžicu ryžovej múky. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia cca 35-40 minút.
Neodporúčam väčšie formy na pečenie. Koláčik je veľmi vlhký, obsahuje vlákninu, ťažšie múky, zadržiava dosť vody a v strede by sa vám vo väčšej forme neupiekol. Pri malých muffinách bude suchší. Mierne popukanie na povrchu je pre tento koláčik typické. Či je dopečený, vyskúšame špáradlom. Po upečení necháme polhodinu vychladnúť a prekrojíme.