Makadamové tortičky
Tortičky z makadamovej múky sú príjemným spestrením jedálneho lístka všetkých maškrtníkov.
Suroviny na 2 ks tortičiek (1 tortička má 380 g):
- 60 g ryžovej múky
- 90 g pšenovej múky
- 2 polievkové lyžice makadamovej múky
- 3 vajcia
- 2 veľké banány (mäkké)
- 2 lyžice kokosového oleja
- polovica bezfosfátového prášku do pečiva
- 60g trstinového cukru (alebo kokosového)
- 2 malé formy na tortičky s priemerom 11-16cm
Postup:
Banány popučíme vidličkou vo väčšej miske, primiešame vajíčka, mierne roztopený kokosový olej. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Primiešame cukor a múku s práškom do pečiva. Vymiešame na hustejšiu zmes a naplníme ňou formy vymazané kokosovým tukom približne do 2/3. Cesto musí mať mierne hustejšiu konzistenciu, ak je príliš riedke kvôli väčšiemu vajíčku alebo mäkkému banánu, pridajte lyžicu ryžovej múky. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia cca 35-40 minút.
Neodporúčam väčšie formy na pečenie. Koláčik je veľmi vlhký, obsahuje vlákninu, ťažšie múky, zadržiava dosť vody a v strede by sa vám vo väčšej forme neupiekol. Pri malých muffinách bude suchší. Mierne popukanie na povrchu je pre tento koláčik typické. Či je dopečený, vyskúšame špáradlom. Po upečení necháme polhodinu vychladnúť a prekrojíme.