Kvasená zelenina
Pripravte si mix kvasenej zeleniny: kapusty, cvikly, chrenu, cibule a cesnaku.
Budeme potrebovať:
- 1 hlávku kapusty
- 1-2 ks cvikly
- 1 ¼ chrenu (ak máte radi pikantné, môžete si pridať i viac)
- 2-3 cibule (bielu alebo červenú)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky himalájskej (morskej soli, nie obyčajnej)
Ako budeme postupovať?
Z kapusty odstránime vrchné listy. Ak máme kupovanú, môžeme odstrániť viac listov a, samozrejme, hlúbik (tak sa zbavíme až 80 % škodlivín, ktoré kapusta získala počas jej rastu). Ak máte domácu, stačia len vrchné listy. 2-3 lístky kapusty si odložíme, použijeme neskôr. Nastrúhame ju na strúhadle, dáme do misy a hneď posolíme a premiešame. Nastrúhame si cviklu, cibuľu a nakoniec na najmenšom strúhadle cesnak a chren. Pridáme ku kapuste a premiešame.
Pripravíme si sklenenú (keramickú) nádobu. Existujú aj špeciálne nádoby na takéto kvasenie: volajú sakvašáky. Kapustu postupne rukou tlačíme do nádoby tak, aby bola ponorená vo vlastnej šťave. Ak kapusta nepustila dostatok šťavy, môže to byť i tým, že bolo pridané málo soli. Ale to nevadí, rozpustíme 1 lyžičku soli v 2 dcl vody a vlejeme to do kapusty.
Využijeme odložené lístky kapusty, ktorými zakryjete natlačenú kapustu. Nakoniec kapustu zaťažíme. Ja si dám do zaváraninového pohára vodu a tým to zaťažím. Prikryjem čistou utierkou a môže začať kvasenie: 2 až 5 dní (kvasenie neprebieha pri teplote nižšej ako 18 °C).
Rady na záver:
- Prvá rada: Na povrchu sa môže vytvoriť povlak podobný pene. Snažte sa ho odstrániť, alebo si urobte výluh z klinčekov (klinčeky majú protibakteriálne a protiplesňové účinky). Je to jednoduché: 10 klinčekov na 3 dcl vody varíme 1-1 ½ hodinky, potom pridáme 2-3 lyžičky ku kvaseniu
- Druhá rada: Počas kvasenia môžete niekoľkokrát ochutnávať zeleninu. Keď zelenina dosiahne požadovanú kyslosť, nádobu si uložte do chladničky, alebo ak ste to robili vo veľkej sklenenej nádobe, tak si pickles preložte do menších sklenených pohárov. NIKDY však nie do plastových, pretože kvasená zelenina pracuje i v chladničke! V chladničke vydrží i niekoľko týždňov.
- Tretia rada: Existuje ešte veľa iných receptov na pickles s rôznou kombináciou zeleniny, vodné pickles i detské pickles (určite bude zaujímať mamičky: je bez soli a pridávajú sa doň probiotiká, pretože bez soli nezačne správny proces kvasenia).
- Štvrtá rada: Kvasená zelenina pôsobí najlepšie, keď ju budete jesť často a v menších porciách. Najlepšie po jedle, pretože ak ju jeme počas jedla, bráni rozkladu škrobu v ústnej dutine a ten je potom pre nás ťažšie stráviteľný. Vedzte, že prvá fáza trávenia škrobu sa začína už v ústnej dutine pomocou enzýmu amyláza.