Karfiolový krém s domácim pestom
Karfiolový krém vám bude chutiť s pestom z medvedieho cesnaku.
Odporúčame prečítať: Karfiolovo-brokolicová detox polievka
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 1 stredne veľkú karfiolovú hlavu
- 2 hrnčeky domáceho zeleninového vývaru (ak nemáte, stačí aj voda)
- 3 hrnčeky plnotučného nepasterizovaného mlieka
- niekoľko listov petržlenovej vňate
- soľ podľa chuti
- štipka trojfarebného korenia
- 2 ČL masla ghee
- 1 ČL olivového oleja
Pesto:
- 5 listov medvedieho cesnaku (ak nie je sezóna, nahraďte ich inými zelenými listami: špenátovými, bazalkovými, rukolovými)
- malú hrsť petržlenovej vňate
- 1 dcl olivového oleja
- 2 PL píniových orieškov
- 1 PL nesolených, nepražených a lúpaných mandlí
- 3 PL strúhaného parmezánu
- štipka soli
Postup prípravy:
Kafriol očistíme a nakrájame na malé hlavičky. V hrnci ohrejeme maslo ghee spolu s olivovým olejom a karfiol na ňom restujeme, kým nezíska zlatistý nádych. Zalejeme zeleninovým vývarom a počkáme, kým zovrie. Do hrnca pridáme mlieko a opäť necháme zovrieť. Ochutíme soľou a korením. Odoberieme asi 2 naberačky karfiolu spolu so šťavou do nádoby a ponorným mixérom zmes rozmixujeme úplne dohladka. Ku zmesi môžeme pridať niekoľko listov petržlenovej vňate a spolu zmixovať. Zmes vylejeme do polievky, čím ju jemne zahustíme a bude krémová. Na záver si urobíme pesto a to tak, že všetky uvedené ingrediencie rozmixujeme. Polievku podávame jemne pokvapkanú pestom.