Karfiolová cesnačka v zdravom domácom bosniaku
Cesnak skvelo posilňuje imunitu a v kuchyni je nezastupiteľnou koreninou.
Suroviny na 6 porcií:
Na prípravu polievky:
- 3 kg karfiolu
- 2 ks mrkvy
- 1 cibuľa
- 4 zelerové stonky
- 6 strúčikov cesnaku
- ½ jarnej cibuľky
- 1 l vody
- 3 bobkové listy
- 4 ks celého čierneho korenia
- 1 ČL provensálskeho korenia
- 2 PL slnečnicového oleja
- čerstvý kôpor a petržlen na ozdobu
- soľ
Na prípravu bosniaka:
- 300 g špaldovej múky
- 200 g grahamovej múky
- 300 ml mandľového mlieka
- 200 ml teplej vody
- 1 balenie droždia (7g)
- 1 PL melasy
- 2 PL ľanových semien
- ½ ČL soli
Príprava bosniaka:
Dôkladne spolu zmiešame všetky suché ingredience, odložíme bokom. Medzitým vmiešame do mandľového mlieka teplú vodu a melasu. Potom pomaly primiešavame mlieko do zmesi s múkou. Cesto necháme nakysnúť po dobu 20 minút, uistíme sa, či správne narastá. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Vytvarujeme okrúhle bochníčky a umiestnime ich na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Po upečení zrežeme z každého bochníka jeho vrchnú časť. Vnútornú časť vydlabeme a ponecháme len kôrku. Týmto spôsobom sme vytvorili bosniak pre našu polievku.
Príprava polievky:
Pripravíme si zeleninový základ: očistíme a ošúpeme mrkvu, cibuľu a zeler. Každý druh zeleniny nakrájame na 4 porcie. Zeleninu, bobkový list, čierne korenie dáme do hrnca a varíme v 1 litry vody na silnom ohni, až kým nezačne vrieť. Vtedy znížime teplotu a necháme variť na miernom ohni ešte 30 minút. Nakoniec nezabudneme pridať trochu soli. Zeleninu vyberieme z vývaru.
Očistíme karfiol, pokrájame ho na veľké kusy a hodíme do zeleninového vývaru. Varíme na miernom ohni po dobu 10 minút.
Medzitým si očistíme cibuľu a cesnak a pokrájame ich na malé kúsky. Na vyhriatu panvicu nalejeme 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja. Cesnak a cibuľu osmažíme dozlatista na miernom ohni (pozor, aby sa nám nepripálila). Pridáme zeleninový vývar s karfiolom. Prikryjeme pokrievkou a udržujeme na nízkom ohni asi 10 minút. Nakoniec pridáme provensálske korenie, soľ a čierne korenie. Polievku nalejeme do mixéra. Tu prichádza jedno moje malé tajomstvo: vezmeme jeden z bochníkov, ktoré sme práve upiekli, potrháme ho na veľké kusy a pridáme do polievky. Potom všetko spolu rozmixujeme na hladké pyré.