Jablková torta z celozrnnej špaldovej a kokosovej múky
Namiešala som 3 druhy múk a ako tukovú zložku som použila maslo a jogurt. Ak sa chcete vyhnúť mliečnej bielkovine, môžete použiť aj olej.
Potrebujeme:
- 200g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 130g hladkej špaldovej múky
- 100g kokosovej múky /nie strúhaný kokos ale múka/
- 300g bieleho smotanového jogurtu
- 150g masla živočíšneho 82% rozpusteného nie horúceho
- 3 vajíčka
- 50g mandľové lupienky bio
- 600g strúhaných jabĺk
- 100g kokosového cukru môžete dať trstinový
- 2 ks a pol prášku do pečiva spolu cca 30 gramov alebo sody bikarbony
- 1 malá lyžička škorice
Postup:
Maslo, žĺtka a cukor spolu vymiešame v mise. Pridáme jogurt a nahrubo nastrúhané jablká. V druhej miske spolu zmiešame múky, škoricu a prášok do pečiva. Prisypeme do tekutej zmesi a poriadne, ale zľahka premiešavame, aby sa ingrediencie spojili. Pridáme mandle /časť odložíme na dekoráciu povrchu/ a nakoniec sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28-30cm. Povrch ozdobíme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 160 stupňov v teplovzdušnej rúre 50 minút až hodinu, či je cesto upečené vyskúšame drevenou špajdlou.