Potrebujeme:
Korpus:
- 200 g datlí (vykôstkovaných)
- 100 g sušených vykôstkovaných sliviek
- 100 g brusníc
- 100 g lieskových orieškov mletých alebo mletých mandlí
- 1 lyžica kokosového tuku
Kakaová pasta:
- surové kakao
- 50 g vlašských mletých orechov
- 2 lyžice oleja z vlašských orechov
- 100 g ryžového sladu
Krémová plnka:
- 350 g orechov kešu (namočených cez noc alebo minimálne 8 hodín)
- 7 ks hurmikaki (musia byť zrelé a mäkké, najpevnejší kus si nechajte na dekorovanie)
- 2 dcl mandľového mlieka nesladeného
- 2 lyžice marakujovej vláknny (môže byť aj jablková alebo iná)
- 200 g kokosového tuku
- 300 g ryžového sladu (môže byť aj javorový)
- 1 vanilkový struk
Postup:
Budeme potrebovať výkonný mixér alebo food procesor. Najskôr si pripravíme korpus tak, že zmixujeme dohladka všetky ingrediencie. Vznikne lepivá, hustá hmota, ktorú rozotrieme rovnomerne na dno tortovej formy s priemerom 24-26 cm. V miske vymiešame vidličkou kakový prášok s olejom a ostatnými ingredienciami na hustú, lepivú hmotu a natrieme ju na základný korpus asi 1 cm od okrajov.
Hurmikaki ošúpeme, necháme celú vnútornú dužinu, ale musí byť mäkká. Presvedčte sa, či nie je hurmikaki trpké. Kešu poriadne opláchneme a necháme odkvapkať vodu. Z vanilkového struku vyberieme špičkou noža zrniečka a pridáme k zmesi. V mixéri vymiešame opäť všetky ingrediencie na plnku úplne dohladka. Mixovať musíme cca 15-20 minút.
Hladkú hmotu pridáme do formy a rovnomerne rozortieme cukrárskym nožom a zarovnáme. Povrch ozdobíme nakrájanými kolieskami z pevnejšieho hurmikaki, aby bolo vidieť dekoratívnu štruktúru plodu. Tortu necháme 8 hodín v chladničke. Potom môžeme rozopnúť formu. Predtým však ostrým, vlažným nožom oddelíme okraje od formy. Torta musí byť stále v chlade. Aby sa vám torta nelepila pri krájaní o dno, môžete dno posypať strúhaným kokosom, orechmi alebo rozomletou sušienkou a až potom naniesť prvú vrstvu. Skonzumujte do 72 hodín. Táto torta sa dá urobiť aj s iným druhom ovocia, ak už nie sú hurmikaki dostať. Skúste kombináciu mango a kardamon namiesto vanilky.