Hubové rizoto so shitake a zeleninou
Aj vy milujete rizoto? Dá sa pripraviť na tisíc spôsobov.
INGREDIENCIE
Na 4 porcie
- 1 balíček (asi 50 g) húb shitake (václavky, dubáky, šampiňóny...)
- 1 šálka hnedej ryže
- 4 šálky horúcej vody
- čerstvá alebo mrazená zelenina (približne 1 šálka)
- soľ
- čierne korenie
- ½ BIO bujónu BEZ glutamanu sodného
- 1 menšia cibuľa
- olivový olej
Postup
Cibuľku si nakrájame na malé kocky a opražíme na rozohriatom olivovom oleji. Nakrájame si všetky huby na menšie kúsky. Ak sú huby sušené, zalejeme ich vodou (asi 200 ml) a nakrájame, keď zmäknú. Dusíme asi 15 minút, a tak dlho, kým sa tekutina takmer nevyparí. Pridáme mrazenú zeleninu a prisypeme ryžu. Zalejeme zohriatym vývarom v pomere 3:1, premiešame, posolíme a okoreníme. Dusíme na miernom ohni asi 1 hodinu kvôli tomu, že hnedá ryža je prirodzene tvrdšia. Skôr, ako sa tekutina odparí, prilejeme víno a varíme ďalej. Ja som víno prilievala asi po 45-tich minútach a potom následne po 10-tich minútach ešte raz, kým nie je ryža úplne hotová (musíte ochutnať). Pred dokončením pridáme dve lyžice masla, premiešame a necháme dôjsť.
Zdroj: Zuzana Benčová
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Bravčové saté so zeleninovým wokom
Hľadáte zmenu a chceli by ste niečo iné ako kuracie mäso?
Červené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmi
Okrem jazmínovej ryže, mám rada aj hnedú ryžu. Varí sa síce dlhšie, ale je to príjemná a zdravá zmena.
Kombinácia húb a hokaido tekvice je výborná.