Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Gaštanová torta s limetkou a bylinkami

Mala som chuť na niečo sladko-zdravé aj trocha sofistikované. Preto som použila moju obľúbenú gaštanovú múku, ktorá má veľmi výraznú chuť a výborne sa mi s ňou pečie. Neobsahuje lepok a má málo bielkovín, ale za to veľa vlákniny a minerálov, vitamíny skupiny B a nenasýtené mastné kyseliny.

Gaštanová torta s limetkou a bylinkami
7. APR 2014

Potrebujeme:

Cesto:

  • 150g gaštanovej múky
  • 170g špaldovej hladkej múky
  • 180g kvalitného živočíšneho masla 82%
  • 100g kokosového  cukru alebo trstinového
  • 5 vajíčok
  • štipka soli
  • 1 malá lyžička sódy bikarbóny alebo bezfosfátový prášok do pečiva
  • tortová forma s priemerom 24-28cm
  • maslo alebo olivový olej na vymazanie formy

Krém:

  • 200g mascarpone
  • 150g bieleho jogurtu
  • 150g ricotty
  • 200g gaštanov pomletých uvarených alebo gaštanové pyré
  • 2 lyžice ryžového sirupu, ak máme sladené gaštanové pyré, nepridávame ho
  • 1 limetka, použijeme z nej šťavu a troška nastrúhanej  kôry
  • pár lístkov nasekanej stévie a medovky (cca 10ks spolu)

Príprava:

Urobíme si krém, ktorý dáme stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Ricottu vymiešame spolu s ryžovým sirupom  a limetkovou šťavou i kôrou. Rozmrazené gaštany dôkladne popučíme vidličkou  v mise, metličkou zľahka vyšľaháme spolu s mascarpone na krémovú hmotu. Primiešame jogurt. Pridáme ochutenú ricottu a premiešame dohladka. Na záver pridáme nasekané lístky medovky a stévie.

Maslo necháme zmäknúť a vyšľaháme ho spolu s cukrom. Pridáme žĺtka a vymiešame do hladkého krému. Medzitým z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh v kuchynskom robote. Do  našľahaného krému vsypeme obe pomiešané múky, spolu so sódou alebo práškom do pečiva. Vznikne lepkavé cesto, do ktorého trpezlivo a zľahka vmiešame sneh z bielka, aby sa cesto uvoľnilo a odľahčilo. Cesto dáme rovnomerne do formy vytretej tukom. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia a vyskúšame na záver špajlou, alebo špáradlom, či je cesto upečené. Tortu podávame vychladnutú spolu s krémom zvlášť v miske.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Gaštanová torta s limetkou a bylinkami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.