Domáci chlieb s červenou šošovicou /bezlepkový/
Pri tomto recepte som sa trocha potrápila, pretože som vyskúšala asi 6 variácií, kým som prišla na vhodný pomer kombinácie bezlepkových surovín a ,,vychytala” optimálny proces kysnutia cesta. Veľmi sa mi osvedčila manioková múka, ktorá robí cesto kompaktnejším a menej drobivým. Maniok (alebo tapioca, yuca, cassava) je škrob, ktorý obsahuje tropická hľuza, ktorá je používaná po celom svete ako obľúbená surovina v pekárenskom a potravinárskom odvetví.
Potrebujeme:
- 180 g červenej šošovice uvarenej domäkka (dostatočne nasiaknutej vodou)
- 200 g pohánkovej múky hladkej
- 300 g bezlepkovej múky zmes ryže a kukurice
- 200 g maniokovej múky (ak nezoženiete maniokovú múku, dajte cícerovú alebo bezlepkovú zmes)
- 3 dcl vlažnej vody približne
- 1 malá lyžička soli, používam himalájsku
- zmes korenia fenikel, koriander, rasca, cca 1 malú lyžičku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 40 g bio kvasníc pivovarských
Príprava:
Pripravíme si kvások tak, že do pohánkovej múky urobíme jamku, rozdrobíme do nej kvasnice a zalejeme trochou vlažnej vody. Dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca 20 minút, až kým kvások nebublinkuje. Pridáme ostatné prísady (najprv múčne zmesi, nakoniec šošovicu) do väčšej misy a v kuchynskom robote vypracujeme cesto. Cesto musí byť pevnejšie, nie príliš lepivé. Cesto prikryjeme, aby neoschlo a necháme na teplejšom mieste vykysnúť. Malý trik na dobré kysnutie… rozohrejem mikrovlnku na 2 minúty a potom do nej dám zakrytú misu s cestom. Krásne vykysne o jednu hodinu. Na plech položíme papier na pečenie a vytvarujeme 6 bochníkov. Povrch potrieme vodou so štipkou hnedého cukru. Môžeme ozdobiť semienkami sezamu alebo slnečníc. Pečieme pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre 40 minút. Po upečení a vychladnutí zabalíme bochníky do plateného obrúska, vydržia 2 dni.