Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Domáce zemiakovo-batátové gnocchi

Gnocchi (gňoky) poznáme ako typické talianske jedlo. Sú bežne dostupné i na našom trhu.

Domáce zemiakovo batátové gnocchi
3. APR 2015

Potrebujeme:

  • 500 g varených zemiakov v šupke
  • 350 g varených batátov v šupke
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g semoliny z tvrdej pšenice (druh múky podobný našej krupici, ale jemnejší)
  • 50 g pšenovej semoliny 
  • 1 vajíčko
  • polovica malej lyžičky himalájskej soli

Bez lepku:

  • 500 g varených zemiakov v šupke
  • 350 g varených batátov v šupke
  • 150 g pohánkovej hladkej múky + cca 50 g na spracovanie
  • 100 g pšenovej hladkej múky
  • 130 g pšenovej semoliny
  • 2 vajíčka
  • polovica malej lyžičky himalájskej soli
  • podložka na rolovanie maki (sushi)

Postup:

Zemiaky a batáty po uvarení zlejeme a vychladnuté ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis, alebo dôkladne roztlačíme, aby nezostali v ceste hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky a vajíčka, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé  aj pri bezlepkovej verzii.  Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené  zemiakové cesto je kompaktné, avšak lepivé a budeme na spracovanie potrebovať veľa múky, pretože doska musí byť stále pomúčená. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5 cm. Nožom (pomúčeným) nakrájame necelé 2 cm široké gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený  kúsok prejdeme, alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak, aby na nich zostala pásikavá stopa.

Na tento účel slúži v Taliansku  drevená podložka s vrúbkami. Každý kúsok položíme na utierku a necháme odpočívať dovtedy, kým nedokončíme prvú várku cca 20 ks. Vo veľkom hrnci (6-8 l) necháme zovrieť vodu a hádžeme tam gnocchi, ktoré po niekoľkých minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok, aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme zovrieť cca 3-4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou, aby sa nezlepili a nestvrdli. Ja obľubujem paradajkové "sugo“, ale  tentokrát som zvolila pesto z niekoľkých lístkov bazalky, cca 20 ks medvedieho cesnaku, 3 strúčikov cesnaku, píniových orechov a nepražených pistácií v množstve čajovej lyžičky. K tomu ešte soľ, korenie z mlynčeka a olivový panenský olej. Všetky ingrediencie som vymixovala v mixéri.

Odporúčame prečítať: Cestoviny s avokádom

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/03/22/domace-zemiakovo-batatove-gnocchi/


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáce zemiakovo-batátové gnocchi

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.