Domáce zemiakovo-batátové gnocchi
Gnocchi (gňoky) poznáme ako typické talianske jedlo. Sú bežne dostupné i na našom trhu.
Potrebujeme:
- 500 g varených zemiakov v šupke
- 350 g varených batátov v šupke
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 100 g semoliny z tvrdej pšenice (druh múky podobný našej krupici, ale jemnejší)
- 50 g pšenovej semoliny
- 1 vajíčko
- polovica malej lyžičky himalájskej soli
Bez lepku:
- 500 g varených zemiakov v šupke
- 350 g varených batátov v šupke
- 150 g pohánkovej hladkej múky + cca 50 g na spracovanie
- 100 g pšenovej hladkej múky
- 130 g pšenovej semoliny
- 2 vajíčka
- polovica malej lyžičky himalájskej soli
- podložka na rolovanie maki (sushi)
Postup:
Zemiaky a batáty po uvarení zlejeme a vychladnuté ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis, alebo dôkladne roztlačíme, aby nezostali v ceste hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky a vajíčka, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé aj pri bezlepkovej verzii. Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené zemiakové cesto je kompaktné, avšak lepivé a budeme na spracovanie potrebovať veľa múky, pretože doska musí byť stále pomúčená. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5 cm. Nožom (pomúčeným) nakrájame necelé 2 cm široké gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený kúsok prejdeme, alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak, aby na nich zostala pásikavá stopa.
Na tento účel slúži v Taliansku drevená podložka s vrúbkami. Každý kúsok položíme na utierku a necháme odpočívať dovtedy, kým nedokončíme prvú várku cca 20 ks. Vo veľkom hrnci (6-8 l) necháme zovrieť vodu a hádžeme tam gnocchi, ktoré po niekoľkých minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok, aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme zovrieť cca 3-4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou, aby sa nezlepili a nestvrdli. Ja obľubujem paradajkové "sugo“, ale tentokrát som zvolila pesto z niekoľkých lístkov bazalky, cca 20 ks medvedieho cesnaku, 3 strúčikov cesnaku, píniových orechov a nepražených pistácií v množstve čajovej lyžičky. K tomu ešte soľ, korenie z mlynčeka a olivový panenský olej. Všetky ingrediencie som vymixovala v mixéri.
Odporúčame prečítať: Cestoviny s avokádom
Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/03/22/domace-zemiakovo-batatove-gnocchi/