Domáce mandľové mlieko
Vyskúšali ste si vyrobiť vlastné mandľové alebo aj iné mlieko?
Potrebujeme
- 1 veľkú šálku mandlí
- 2,5 šálky vody
- 5 sušených datlí na osladenie alebo môžeme použiť aj med
- stolový mixér
- gázu
Postup
Namočené mandle scedíme a premyjeme studenou vodou. Ak chceme mať mlieko trošku sladké, namočíme spolu s mandľami aj sušené datle, aby sa aj tie dobre rozmixovali. Samozrejme, že ich mixujeme bez kôstok. Ak použijete med alebo agáve sirup, stačí ich pridať na záver alebo do mixovania.
Mandle a datle dáme spolu s 2,5 šálkami vody do mixéra a môžeme začať mixovať. Najprv mixér párkrát zapnite a vypnite, aby sa mandle trošku rozdrvili a potom ho nechajte pustený cca 4 minúty (po dvoch minútach dajte mixéru radšej pauzu).
Teraz zmes prelejeme cez gázu do dostatočne veľkej misky. Keď už mlieko nepreteká cez gázu svojvoľne, trošku mu pomôžeme. Gázu zbalíme do batôžteka a vytlačíme zvyšné mlieko.
Zvyšnú mandľovú „múku” môžeme použiť napr. na pečenie. Mlieko vydrží v chladničke v uzavretej nádobe, max. 2 až 3 dni, tak si podľa toho naplánujte napr. raňajky.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Fit raňajky: Banánovo-pitahayový koktail
Lahodný koktail stvorený na raňajky.
Energy smoothie s nádychom exotiky
Kombinácia pomarančov, hlávkového šalátu, goji a kurkumy vás úžasne nakopne a zlepší vaše unavené ráno.
Dodá telu proteíny.