Cviklová nátierka s píniovými orechmi
Dobrá správa je, že táto zeleninová nátierka sa dá použiť ako príloha k steaku namiesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu. Dokonca sa hodí i k rybe.
Suroviny:
- 2 veľké repy
- tymian
- soľ
- uvarené pšeno 100 g
- píniové orechy (hrsť, alebo slnečnicové semienka)
- chren domáci 1 malá lyžica
- paradajkový ocot 1 malá lyžica
- bio dijonská horčica 1 malá lyžica
- mleté korenie
- olivový olej
- sezamový olej pár kvapiek (alebo orechový)
Postup:
Červenú repu umyjeme a poukladáme na dno zapekacej nádoby s vrchnákom (najlepšie keramickej alebo zo skla). Podlejeme vodou a posypeme tymianom. Pridáme štipku morskej hrubozrnnej soli a povrch repy pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme približne 50 minút na 200 stupňov Celzia v teplovzdušnej rúre. Druhá možnosť je pečenie repy v alobale (nie každému alobal vyhovuje) na plechu. V tom prípade sa každá repa zabalí samostatne a ochutí presne tak isto ako pri zapekaní v zakrytej nádobe.
Vychladnutú upečenú repu nasekáme na drobné kúsky, alebo rozmixujeme v mixéri spolu s píniovými orechmi a pridáme lyžicu domáceho chrenu. Primiešame pšeno, malú lyžicu dijonskej horčice, mleté korenie z mlynčeka a malú lyžičku paradajkového octu. Dochutíme kvapkami sezamového, alebo orechového oleja.
Odporúčame prečítať:
Chcete byť zdraví, štíhli a výkonní? Jedzte červenú repu!
Aj za vypadávaním vlasov môže byť nedostatok vitamínu B