Cuketový koláč s čokoládou
Čokoláda, jablká a cuketa. Spojili sa, aby vám priniesli úžasnú chuť koláča.
Tento recept som pripravovala aj v Teleráne a po vybraní z rúry sa pod ňom zľahla zem. Chuťou pripomína brownies, ale zložením je oveľa menej kalorický. Navyše cuketa a jablká sa postarajú o vláčnú konzistenciu. To mám na ňom najradšej. Takže žiadny suchár to nie je.
Suroviny:
- 200 g cukety
- 150 g jablčného pyré
- 4 vajcia
- ½ ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL sódy bikarbóny
- 140 g hladnej špaldovej múky
- 75 g masla
- 2 ČL kakaa
- 200 g horkej čokolády
- 100 g kokosový/brezový/trstinový cukru
- štipka škorice
- 1/2 citróna
Postup:
1. Cuketu si umyjeme, odrežeme konce a zmixujeme v mixéri.
2. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli.
3. Nastrúhanú cuketu, čokoládu, zmäknuté maslo a cukor zmiešame v mise.
4. Ošúpeme jablka, nakrájame ich na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme štipku škorice, šťavu z citróna a necháme podusiť tak, aby jablká úplne zmäkli. Následne ich ešte popučíme vidličkou.
5. V druhej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva, sódu bikarbónu, kakao a premiešame.
6. Pridáme jablčné pyré, cuketovú zmes s čokoládou a všetko dobre spolu premiešame, aby sa cesto prepojilo.
7. Na záver postupne pridávame vajcia a poriadne zamiešame.
8. Do okrúhlej formy vložíme papier na pečenie a vlejeme cesto do vnútra.
9. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 30 minút.
Tip na záver:
Cuketu môžete zameniť za žltú tekvicu, ktorú si ale predtým ošúpete a vydlábete vnútro.
Pokiaľ hľadáte ďalšie inšpiratívne FIT recepty, vyskúšajte knihu NABITÁ KUCHÁRKA, ktorú sme pre vás pripravili so 40 top trénermi a osobnosťami zo sveta zdravia. Nájdete v nej 70 chutných receptov, ktoré si pripravíte jednoducho a z bežne dostupných surovín.