Cheesecake s cviklou a mangom
Koláč som pripravovala na kurz varenia pre ľudí s histamínovou intoleranciou, preto suroviny neobsahujú histamín a nie sú liberátormi (uvoľňovačmi) histamínu.
Potrebujeme:
Korpus:
- 120 g farmárskeho masla zmäknutého
- 100 g pohánkovej hladkej múky
- 140 g pšenovej múky (alebo kurakkanovej)
- 1 vajíčko (nemusí byť, ale s použitím vajíčka bude korpus kompaktnejší)
- 70 g kokosového cukru
Plnka:
- 180 g červenej cvikle (uvarenej)
- 180 g mäkkej dužiny manga
- 500 g ricotty
- 6 lyžíc javorového sirupu
- 70 g trstinového (alebo kokosového cukru)
- 30 g kukuričného škrobu alebo zemiakového škrobu
- 10 g kuzu škrobu (makrobiotický liečivý škrob na tráviaci trakt)
Postup:
Z múk, masla a cukru vypracujeme rukou krehké cesto. Necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Korpus vyvaľkáme na papieri na pečenie do okrúhleho tvaru a preklopíme do patentnej tortovej formy (priemer 24 cm). Vyformujeme 4 cm vysoké okraje.
Uvarenú cviklu mixujeme spolu s ricottou, mangovou dužinou, cukrom, škrobom a javorovým sirupom dohladka. Plnku nalejeme na korpus a zarovnáme. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 stupňov Celzia a pečieme 50 minút. Po vychladnutí nakrájame.
Odporúčame prečítať: Božské muffiny bez múky
Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/03/02/cheesecake-cviklou-mangom-celiakia-histaminova-intolerancia/