Celozrnný jablkový koláčik s hrozienkami a orechami poliaty horkou čokoládou
Čo môže byť lepšie ako sezónny koláčik, z domácich jabĺčok a orechov? Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Tie majú obrovský význam pre správne fungovanie nášho mozgu a nervovej sústavy. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík , fosfor, draslík a mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu.
SUROVINY
- 4 vajíčka
- 100 g hnedého cukru
- 1/2 balíka kypriaceho prášku do pečiva
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL vody
- 5 PL mletých vlašských orechov
- 6 PL celozrnnej ražnej múky
- 300 g strúhaných jabĺk so šupkou (ak sú domáce) premiešaných so škoricou
- 100 g hrozienok
- horká čokoláda na poliatie
POSTUP
Vajíčka vyšlaháme celé na jemnú penu, trvá to asi 10-15 minút. Pridáme cukor a stále šľaháme do zhustnutia. Postupne pridáme kypriaci prášok do pečiva, vodu a olivový olej a stále šlaháme. Mixér odstavíme, vezmeme varešku a postupne jemne a opartne zamiešame mleté oriešky a ražnú múku. Cesto by malo mať konzistenciu piškótoveho cesta, ani riedke ani husté. Nakoniec primiešame postrúhané jablká so škoricou a hrozienka. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečienie a pečieme asi 30 minút na 170 C. Po vychladnutí polejeme horkou 70% čokoládou.
Diskusia k článku - Celozrnný jablkový koláčik s hrozienkami a orechami poliaty horkou čokoládou