Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníci. Pri kysnutí cesta som použila pekárenské droždie, nie kvások. 

Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
7. MAR 2015

Potrebujeme:

  • 230 g grahamovej pšeničnej múky
  • 100 g ražnej múky celozrnnej
  • 100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 240 g špaldovej hladkej múky
  • 3,5 dcl vlažnej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 40 g kvasníc (klasické pekárenské droždie  v kocke)
  • 2 malé kávové  lyžičky himalájskej soli
  • 1 polievková lyžica tekvicových semien
  • 1 čajová lyžička rímskeho kmínu, rasce a feniklu

Postup:

Do veľkej nerezovej misy z kuchynského  robota som nasypala všetky múky, hladkú špaldovú som dala navrch. V múkach som urobila jamku, do ktorej som nadrobila droždie a zaliala 1,5 dcl vlažnej vody. Vyhriala som mikrovlnnú rúru a misu vložila do nej. Po 30 minútach bol kvások aktívny a pekne retiazkoval, teda vytváral bublinky. Do misy som pridala olivový olej, zvyšok vlažnej vody, semienka, koreniny a soľ. Cesto som miesila pomaly v kuchynskom robote cca 8 minút. Musí byť husté a kompaktné a držať sa na háku na miesenie. Cesto som pomúčila hladkou špaldovou múkou a dala na 2 hodiny kysnúť do vyhriatej mikrovlnnej rúry.

Po dvoch hodinách som z nakysnutého cesta, na pomúčenej doske, vytvarovala zľahka vysoký bochník (asi 8 cm) a dala ho do jenskej misy kysnúť ešte na 45 minút. Bochník som vybrala, potrela dno jenskej misy olejom. Bochník som zvrchu narezala do kosoštvorcov,  ale môžete iba popichať vidličkou, a potrela som povrch čiernym pivom. Môžete aj vodou. Chlieb som prikryla vrchnákom a piekla pri 200 stupňoch Celzia 15 minút. Teplotu som znížila na 180 stupňov Celzia a dopiekla ešte 35 minút  bez pokrývky. Chlieb som nechala vychladnúť v mise do rána, zakrytý ľanovou utierkou. Zvykla som si chlieb nechať, kým sa nezje, v jenskej mise, je ideálne mäkký. 

Odporúčame prečítať: Chrumkavý domáci chlieb

Zdroj receptu:http://horecka.sk/2015/01/13/celozrnny-chlieb-grahamovou-mukou/


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.