Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko
Pôvodný recept iste poznáte. Kapustníky sa vypekajú už niekoľko storočí, jemne korenisté, slané, sladké a s drobnými odlišnosťami podľa rodinných receptov.
Potrebujeme:
Cesto:
- 270 g špaldovej hladkej múky
- 100 g pšenovej krupice, alebo hladkej múky
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 30 g droždia
- 2,5 dcl vlažného mlieka
- 1 lyžica bravčovej masti
- čajová lyžička cukru
- mlieko na potretie kapustníkov po dopečení
Plnka:
- 1 menšia červená kapusta
- 80 g trstinového cukru
- polovica malej lyžičky škorice
- mleté korenie z mlynčeka
- 1 lyžica kokosového tuku
- 2 lyžice raw kakaa
- 2 lyžice slivkového lekváru domáceho
-
masť bravčová na vymastenie plechu
Postup:
Múky zmiešame vo veľkej miske a urobíme v strede jamku. Do nej nadrobíme droždie a zelejeme vlažným mliekom, pridáme malú lyžičku cukru. Dáme do tepla vytvoriť kvások cca na 20 minút. Keď kvások retiazkuje, pridáme masť a vypracujeme rukou cesto. Necháme pod utierkou vykysnúť cca hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V nízkom hrnci rozpustíme kokosový tuk s cukrom a do vzniknutého karamelu pridáme kapustu nasekanú nadrobno, mletú škoricu a korenie z mlynčeka. Kapustu restujeme krátko a podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou domäkka, ale nie príliš. Necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame lekvár s kakaom.
Cesto po vykysnutí dáme na drevenú pomúčenú dosku a vyvaľkáme do výšky cca 0,4 mm.Vykrajujeme kolieska s priemerom 7-8 cm, ako vám vyhovuje. Do stredu dáme kapustu a navrch lyžičku lekváru s kakaom. Môžete urobiť aj čisto kapustové. Priložíme koliesko cesta: vrchnú časť a dokonale zatlačíme. Ak máte okraje suchšie od múky, môžete ich navlhčiť vodou. Povrch potrieme masťou (rozpustenou) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 18-20 minút. Po vybratí z rúry ešte horúce potrieme mliekom. Dobrú chuť a v žiadnom prípade ich neposýpajte práškovým cukrom.
Odporúčame prečítať: Zeleninové čipsy
Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/03/28/celozrnne-kapustniky-cervenou-kapustou-na-sladko/