Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko

Pôvodný recept iste poznáte. Kapustníky sa vypekajú už niekoľko storočí, jemne korenisté, slané, sladké a s drobnými odlišnosťami podľa rodinných receptov. 

Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko
9. APR 2015

Potrebujeme:

Cesto:

  • 270 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g pšenovej krupice, alebo hladkej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 30 g droždia
  • 2,5 dcl  vlažného  mlieka
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • čajová lyžička cukru
  • mlieko na potretie kapustníkov po dopečení

Plnka:

  • 1 menšia červená kapusta
  • 80 g trstinového  cukru
  • polovica  malej lyžičky škorice
  • mleté korenie z mlynčeka
  • 1 lyžica kokosového tuku
  • 2 lyžice raw kakaa
  • 2 lyžice slivkového lekváru domáceho
  • masť bravčová na vymastenie plechu

Postup:

Múky zmiešame vo veľkej miske a urobíme v strede jamku. Do nej nadrobíme droždie a zelejeme vlažným mliekom, pridáme malú lyžičku cukru. Dáme do tepla vytvoriť kvások cca na 20 minút. Keď kvások retiazkuje, pridáme masť  a vypracujeme rukou cesto. Necháme pod utierkou vykysnúť cca hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V nízkom hrnci rozpustíme  kokosový tuk s cukrom a do vzniknutého karamelu pridáme  kapustu nasekanú nadrobno, mletú škoricu  a korenie z mlynčeka. Kapustu restujeme krátko a podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou domäkka, ale nie príliš. Necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame lekvár s kakaom.

Cesto po vykysnutí dáme na drevenú pomúčenú dosku a vyvaľkáme do výšky cca 0,4 mm.Vykrajujeme kolieska s priemerom  7-8 cm, ako vám vyhovuje. Do stredu dáme kapustu a navrch lyžičku lekváru s kakaom. Môžete urobiť aj čisto kapustové. Priložíme koliesko cesta: vrchnú časť a dokonale zatlačíme. Ak máte okraje suchšie od múky, môžete ich navlhčiť vodou. Povrch potrieme masťou (rozpustenou) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov  na 18-20 minút. Po vybratí z rúry ešte horúce potrieme mliekom. Dobrú chuť  a v žiadnom prípade ich neposýpajte práškovým cukrom.

Odporúčame prečítať: Zeleninové čipsy

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/03/28/celozrnne-kapustniky-cervenou-kapustou-na-sladko/


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.