Bezlepkové perníky
Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov. Tu je recept.
SUROVINY
- 400g maniokovej múky /alebo tapiokovej podľa výrobcu/
- 60g mandľovej múky
- 40g konopnej múky
- 30g pohánkovej krupice
- 150g kvalitného medu
- 190g kvalitného živočíšneho masla /zmäknutého/
- 100g trstinového cukru alebo kokosového
- 1 malá lyžička sódy bikarbóny
- 2 celé vajíčka a ešte jedno na potretie cesta pre d pečením
- 1malá lyžička škorice mletej
- pol malej lyžičky mletých klinčekov a štipka kardamonu
POSTUP
Všetky ingrediencie dáme do misy a uhnetieme rukou tuhšie cesto podobné ako linecké…trvá to aj 10-15 minút kým sa všetky ingrediencie zmiešajú tak sa nezľaknite. Skúšala som to v mixéry ale nebolo to ono maniok sa prášil von :). Ak máte cesto vymiesené nechajte ho pol hodinu odpočívať. Pripravte si dosku a pomúčte ju maniokovou múkou. Cesto je trocha viac lepivé ako pri práci s bezlepkovou zmesou. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca pol centimetra a poprášte maniokovou múkou pri obrátení cesta. S cestom manipulujte opatrnejšie je jemné. Vykrajujte svoje obľúbené motívy ale podľa možnosti nie veľmi drobné. Mne šli najlepšie kolieska, srdiečka a hviezdičky.
Poukladajte na plech nemusíte mastiť, cesto je mastnejšie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte orechom či mandľou…Pečte v teplovzdušnej rúre na 175 stupňoch celzia cca 10 minút. Po vybratí z rúry opatrne podrežte príborovým nožom a dajte na drevenú podložku aby pomaly vychladli. Z tejto dávky by vám malo vyjsť asi 80ks perníkov. Môžete samozrejme aj zdobiť klasicky bielkom alebo čokoládou…dobrú chuť.