Avokádovo-mätový dezert bez múky
Datle, mandle, avokádo, banán, javorový sirup, kokosový tuk. To sú hlavné zložky dezertu. K tomu trochu času na vychladnutie a potom si už môžete užívať výnimočnú chuť tohto dezertu.
Čo budeme potrebovať:
Spodná časť:
- 100 g mandlí
- 150 g sušených datlí
- 3-5 lyžíc vody (to záleží od toho, aké suché máte datle)
Krémová časť:
- 1 avokádo (cca 110 g)
- 1 banán (cca 110 g)
- 3 lyžice kokosového tuku (cca 10-15 g roztopeného)
- mätový likér, alebo extrakt (ja som použila lístky čerstvej mäty)
- lyžička vanilkového extraktu (nemusí byť)
- 3 lyžice javorového sirupu (cca 35 g)
Vrchná časť (poleva):
- 3 lyžice kakaa
- 3-4 lyžice kokosového tuku (roztopeného)
- 2-3 lyžice javorového sirupu
Postup:
V mixéri rozmixujte do hustej hmoty datle a mandle. Ak by bola hmota veľmi suchá, pridajte postupne 3-5 lyžíc studenej vody. Do malej formy (mne to vyšlo na formu cca 15x20 cm) dajte nebielený papier na pečenie a hmotu rozotrite na spodok. Všetky ingrediencie na krémovú časť rozmixujte dohladka a nalejte, rozotrite na spodnú časť. Dajte na 20-30 minút dobre schladiť, prípadne trochu zamraziť. Zmiešajte kakao, kokosový tuk a javorový sirup na polevu a túto zmes nalejte navrch dezertu. Dezert dajte zamraziť na 2-3 hodiny. Prípadne cez noc. Pred podávaním ho vyberte z mrazničky na 20-30 minút, aby jemne zmäkol. A potom už len vychutnávajte jemné a chladivé chute tohto veľmi jednoduchého a zdravého dezertu.
Odporúčame prečítať:
Novým hitom v stravovaní je kokosový olej
5 vecí, na ktoré si treba dať "bacha" pri nákupe potravín