Arašidový koláč /cheesecake/
Tento koláč sme s dcérkou vymysleli spontánne, keď objavila nedávno chuť arašidového masla a nechcela si dať vziať lyžicu s pohárom. Mala som náhodou doma veľa ricotty, tak som sa rozhodla pre koláč blízky cheesecaku. Korpus som urobila ako krehké cesto, ale použila som kurrakanovú (prosovú) múku, špaldovú a maslo a 2 lyžice kokosového cukru.
Potrebujeme:
Korpus
- 150 g živočíšneho poctivého masla 82% /zmäknuté/
- 70 g kokosového alebo trstinového cukru
- 1 celé vajíčko
- 260 g špaldovej hladkej múky
- 40 g kurrakanovej prosovej múky
Plnka
- 750 g ricotty
- 40 g kuzu škrobu alebo iného
- 220 g arašidového masla v bio kvalite
- 70 g trstinového cukru
- 200 g smotany na varenie
- 1 malá lyžička škorice
- 1 vajíčko
- tortová forma s priemerom 28 cm
Postup:
Z ingrediencií na korpus vypracujeme rukou v mise lepivé hutné cesto. Necháme odpočívať cca polhodinu. Pripravíme si plnku zmiešaním ricotty, smotany, cukru, vajíčka, arašidového masla, škrobu a škorice. Plnka musí byť iba mierne tekutá, ale musí sa liať. Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie do okrúhleho tvaru, hrubé ideálne 0,8 cm. Cesto vezmeme aj s papierom a preklopíme ho do tortovej formy, vyrovnáme a doplníme cestom okraje, aby bol korpus vysoký cca 3-4 cm a kompaktný. Plnku pomaly nalejeme na korpus a dáme piecť do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia. Pečieme 55 minút až hodinu, kým nebude plnka tuhá a korpus medovohnedý. Koláč necháme vychladnúť cca 2 hodiny. Môžeme nakrájať na 12 porcií.