Šošovicové guľôčky
V kombinácii s pečenou červenou kapustou a vlašskými orechmi vytvárajú lahodnú kombináciu chutí.
Recept pre 3 osoby
Potrebujeme
na šošovicové guľôčky:
- 150 g červenej šošovice
- 1 balenie údeného tofu
- 1 červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- za hrsť nasekanej petržlenovej vňate (môžete použiť aj sušenú)
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/4 ČL chilli prášku
- soľ a čierne korenie
Postup:
Na šošovicové guľôčky si uvaríme šošovicu (max.15 minút vo vriacej vode). Necháme ju poriadne odkvapkať a zmiešame ju s rozdrobeným tofu, nadrobno nakrájanou červenou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou, 2 PL olivového oleja, 1/2 ČL kurkumy, 1/4 ČL chilli prášku, čiernym mletým korením a soľou. Ak by ste chceli mať guľôčky hutnejšie, primiešajte do zmesi 3 PL strukovinovej múky. Vytvarujte guľôčky vo veľkosti golfovej loptičky a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvrchu ich potrite troškou oleja a pečte pri 200 stupňoch približne 20 až 25 minút. Ak dáte guľôčky piecť spolu s kapustou, nastavte teplotu na približne 210 stupňov a v polke pečenia vymeňte plechy.
Potrebujeme
na pečenú kapustu
- 1 stredne veľkú hlávku červenej kapusty
- 70 g vlašských orechov
- 1 PL medu alebo javorového sirupu ak ste vegáni
- 1 ČL sušenej červenej mletej papriky
- 1/2 ČL mletej rasce
- soľ a čierne mleté korenie
- olivový olej
Postup:
Červenú kapustu očistíme od vrchných šupiek, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky široké cca 3 až 4 cm. Rozprestrieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Kapustu osolíme, okoreníme, pridáme 1 ČL mletej sušenej papriky, 1/2 ČL mletého rasce, pokvapkáme olivovým olejom a dobre všetko spolu premiešame. Pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňov približne 20 až 25 minút, alebo kým nezačne kapusta získavať chrumkavé okraje. Na záverečné 2 minúty kapustu polejeme cca 1 PL medu.
Zdroj: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Tekvicu môžeme zameniť za cukinu, papriku či batát.
Tento recept odporúčame každému milovníkovi špargle, ktorý hľadá nové uplatnenie tejto štíhlej krásavice.
Cestoviny s tuniakovou omáčkou
Rýchly a chutný obed pre zaneprázdnených.