Červené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmi
Okrem jazmínovej ryže, mám rada aj hnedú ryžu. Varí sa síce dlhšie, ale je to príjemná a zdravá zmena.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 1 hrnček hnedej ryže
- 2 hrnčeky vody
- 1 zeleninový bujón bez glutamanu
- hrsť sušených dubákov
Postup:
Príprava je ľahká. 1 hrnček ryže, 2 hrnčeky vody a bujón bez glutamanu prikryjeme a varíme 40-50 minút. Keď sa dovára, pridáme za hrsť nasekaných sušených dubákov, premiešame a necháme ešte dôjsť. Voda by sa nemala úplne vypariť a malo by vzniknúť vláčne rizoto. Ak treba, prilejte vodu pred dováraním.
Ešte si pripravíme koreňovú zeleninu:
- 1PL ghee masla
- 1 oranžová mrkva
- 1 žltá mrkva
- 1 šalotka
- kúsok zeleru
- soľ a korenie
- petržlenová vňať/koriander
- 2 PL citrónovej šťavy
Na malé kocky, alebo hranolčeky pripravenú koreňovú zeleninu dáme na rozpálenú panvicu, kde sme dali rozpustiť 1 PL ghee (môže byť aj obyčajné maslo, alebo olivový olej). Najprv dajte šalotku, potom mrkvu a zeler. Bude to krásne voňať. Opekajte s citom a nenechajte zeleninu veľmi zmäknúť. Nezabudnite osoliť a okoreniť. Môžete pridať nasekanú vňať. Pokvapkajte citrónovou šťavou a vypnite. Najprv dajte na tanier hubové rizoto z červenej ryže a potom na to zeleninku.
Zdroj receptu: foodblogerka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Bulgur s baklažánom a paradajkami
Bulgur je vlastne predvarená a nalámaná celozrnná pšenica, ktorá je bohatá na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén.
Hubové rizoto so shitake a zeleninou
Aj vy milujete rizoto? Dá sa pripraviť na tisíc spôsobov, a pri použití správnych surovín má ideálne nutričné hodnoty.
Pri kúpe kuskusu si dajte záležať a kúpte si celozrnný. Dostať ho v každom bio obchode.