Broskyňový fit dezert s posýpkou
Broskyne sú bohaté na minerály a vitamíny.
Čo budeme potrebovať na cca 16 porcií?
- 1 kg tvrdších broskýň
- 50 g hrozienok
- 50 g špaldovej celozrnnej múky
- 70 g trstinového cukru
- 1 balíček bio vanilkového cukru
Na posýpku:
- 100 g ovsených vločiek
- 120 g špaldovej celozrnnej múky
- 100 g masla
- 40 g nasekaných mandlí
- 70 g trstinového cukru
Postup:
Broskyne najprv zbavíme šupky. V kanvici na varenie zohrejeme vodu, ktorú vylejeme do misy. Broskyne zvrchu narežeme do tvaru malého X a vložíme do vody. Chvíľu ich tam necháme namočené, a keď vidíme, že sa šupka začína oddeľovať, vložíme ich do misy so studenou vodou. Potom broskyne začneme šúpať. Ak to nepôjde ľahko, nevadí, môžete ich ošúpať aj nožíkom.
Broskyne rozkrojíme na polovice, vykôstkujeme a nakrájame na kocky. Pokrájané broskyne vložíme do misy, pridáme cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom, celozrnnú špaldovú múku a hrozienka. Všetko spolu premiešame a vysypeme do maslom vytretej a múkou vysypanej zapekacej misy.
Takto pripravené broskyne vložíme do rúry vyhriatej na 250 stupňov a pečieme 30 minút. Zatiaľ si pripravíme posýpku. Do misy vložíme mäkké maslo, prisypeme špaldovú celozrnnú múku, ovsené vločky, nasekané mandle a cukor. Všetko spolu rukou premiešame tak, aby nám suroviny spolu s maslom vytvorili malé hrudky. Po tridsiatich minútach vyberieme broskyne z rúry, posypeme pripravenou posýpkou a dáme ešte zapiecť dozlatista cca na 20 minút pri 200 stupňoch.
Pochúťku vyberieme z rúry, necháme dobre vychladnúť a môžeme podávať. Buď krájame priamo z misy alebo vykrajujeme tortičky.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Cviklová torta bez lepku a laktózy
Cviklová torta je výnimočne chutná a zdravá.
Na jesenné dni ako stvorený.
Koláčiky bez pridaného cukru.