Suroviny:
- 5 ks vajec
- 250 g pohánkovej múky
- 100 g cukru z kokosových kvetov
- 1 dcl mlieka
- 1 dcl olivového oleja
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
- 2 čajové lyžičky nepraženého kakaa
- hrsť hrozienok, môžeme pridať aj iné sušené ovocie, ako napr. višne
- maslový tuk (ghee) na vymastenie formy
- pohánková múka na vysypanie formy
- kokos na záverečnú dekoráciu
Postup:
Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. V osobitnej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, potom postupne pridáme mlieko a olej. Všetko šľaháme robotom. Keď sú žĺtka dobre vymiešané, pridáme múku s kypriacim práškom a dobre premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a už len jemne premiešame metličkou, nie robotom, aby cesto zvláčnelo. Bábovkovú formu vymastíme maslovým tukom a vysypeme múkou. Dve tretiny cesta vylejeme do formy, do zvyšného cesta pridáme kakao a dobre premiešame. Potom vylejeme do formy. Nakoniec pridáme ešte hrozienka, alebo iné sušené ovocie. Pečieme pri 180 °C cca 45 minút. Nakoniec ju posypeme postrúhaným kokosom.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Zdroj receptu: zdraviebezliekov.sk
Dvojfarebná bezlepková bábovka
Zdravá domáca bábovka bez výčitiek