Po chia semiačkach prichádza ďalší hit. Bazalkové semienka
V porovnaní s chia semiačkami majú oveľa lepšiu schopnosť zasýtiť. To ocenia hlavne tí, ktorí sa snažia schudnúť.
Semená sú z kategórie potravín, ktoré by mali byť pravidelne zahrnuté v našom stravovaní. Medzi bežne používané patria slnečnicové, ľanové, sezamové či tekvicové. Populárne sú chia semiačka, ktoré majú jemnú orechovú chuť a množstvo pozitívnych účinkov. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, proteíny, zdravé tuky, vitamíny skupiny B a viaceré minerálne látky. Vďaka tomu sú výbornou voľbou pre športovcov a všetkých tých, ktorí chcú žiť zdravo. Zasýtia na dlhší čas, dodajú telu potrebné živiny, podieľajú sa na obnove svalovej hmoty po tréningu a zlepšujú výkon. Po nich tu je ďalší hit v zdravom stravovaní a to bazalkové semiačka. V čom spočívajú ich výhody?
Semienka bazalky sú zdrojom vlákniny a živín
Semienka bazalky sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a ďalších výživných látok. Pred použitím ich treba namočiť do vody, v ktorej niekoľkonásobne zväčšia svoj objem a vytvoria želatínovú hmotu. Preto sa využívajú hlavne na prípravu nápojov, mliečnych kokteilov či zdravých dezertov. Chia sú na použitie oveľa jednoduchšie, pretože ich jednoducho stačí pridať do pudingov, ovsených vločiek, domáceho pečiva či iných pokrmov a nápojov.
V obsahu vlákniny a schopnosti nasýtiť rozhodne vedú semiačka bazalky. Túto skutočnosť ocenia hlavne tí, ktorí sa snažia schudnúť a sú fyzicky aktívni. „Bazalkové semienka sú ďalším obohatením pestrého jedálnička fyzicky aktívneho človeka. Majú vynikajúcu schopnosť spomaľovať resorpciu sacharidov do organizmu a z toho dôvodu sa môžu vynikajúco využiť v dňoch, počas ktorých nemáme dostatok času na pestré stravovanie. Teda v praxi to môže vyzerať tak, že ak k raňajšiemu jedlu pridáme bazalkové semiačka, predĺžia dobu zasýtenia napríklad až do olovrantu. Tento fakt sa dá výborne využiť aj u ľudí trpiacich diabetom, pretože bazalkové semiačka udržujú správny pomer glukózy v krvi,“ vysvetľuje výživový poradca Libor Javro.
Aké sú ich ďalšie výhody?
Okrem toho, že dokážu zasýtiť na dlhú dobu, celkovo podporujú trávenie. Sú prevenciou zápchy, nadúvania a prinášajú úľavu pri pálení záhy. Využívajú sa i pri chrípke, horúčke a zimnici.
Ak vás trápi únava, pociťujete nervozitu, stres alebo máte sklony k depresii, rozhodne ich zaraďte do svojho jedálnička. Sú nápomocné aj pri kožných problémoch. Majú antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti, čo je prospešné napríklad pri drobných ranách alebo infekciách. Priaznivo vplývajú aj na krvotvorbu a celkovo posilňujú imunitný systém.