Malé tekvičky hokkaido. Sú chutné a hlavne zdravé!
Malé a väčšinou sýto oranžové dynky môžu pokojne slúžiť ako dekorácia. Lenže použiť ich iba na tento účel, to by bola naozaj veľká škoda. Tekvičky hokkaido sú totiž veľmi chutné a nabité najrozličnejšími živinami. A čo je najlepšie, možno ich pripraviť na tisícky spôsobov.
Môžeme si ich dopestovať v záhradke vlastnými silami, pretože sú veľmi nenáročné. Dajú sa kúpiť v supermarketoch, kde sú už bežným sortimentom. Majú pomerne dlhú dobu trvanlivosti a ľahko sa skladujú. Sú plné živín a obsahujú minimum kalórií. Pripravujú sa jednoducho, aj so šupkou. Stačí odstrániť časť vnútra so semenami (pozor, semienka možno tiež konzumovať napríklad pražené). Tekvice hokkaido sú univerzálne, čiže sa môžu jesť surové, varené, grilované či pečené. A chutia vynikajúco! Dosť pozitív na to, aby sa tieto dynky stali súčasťou nášho jedálnička. Čo myslíte?
Hokkaido. Viete, čo obsahuje?
Hokkaido obsahuje mnoho výživných látok. Ide predovšetkým o vitamíny C a skupiny B. Oranžová farba tekvičiek naznačuje, že v nich nechýba ani dôležitý betakarotén a ďalšie karotenoidy. Významný je napríklad betakryptoxantín, ktorý je dôležitým antioxidantom. Javí sa ako prostriedok prevencie proti niektorým druhom rakoviny. Do skupiny karotenoidov patria i luteín a zeaxantín. Disponujú antioxidačným pôsobením (chránia bunky pred škodlivými voľnými radikálmi) a prospievajú ľudskému zraku. Významný je aj obsah minerálov (draslík, vápnik, horčík, fosfor, zinok).
Odporúčame recept: Tekvicovomakový koláč bezlepkový
Hokkaido by nemalo chýbať ani v jedálničku tých, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Prečo? V prvom rade tieto tekvičky patria do kategórie potravín s nízkou energetickou hodnotou. Sto gramov tekvice hokkaido obsahuje zhruba 37 kalórií. Dôležitú úlohu v tomto smere zohráva i obsah vlákniny (cca 1,6 g vlákniny v 100 g hokkaida).
Aké benefity prináša konzumácia hokkaida?
Okrem skvelej chuti a jednoduchej prípravy má tekvica hokkaido veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus:
- vláknina spolu s ďalšími látkami podporuje detoxikáciu organizmu
- pomáha pri trávení a žalúdočných problémoch
- vysoký obsah draslíka napomáha pri riešení vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych ochorení
- luteín a zeaxantín sú dôležité pre ľudský zrak a chránia bunky pred voľnými radikálmi
- pomáha pri ťažkostiach s obličkami
- tekvicové semienka bojujú proti črevným parazitom a sú užitočné pri ťažkostiach s prostatou
Pečené tekvičky hokkaido
Potrebujeme:
tekvičky hokkaido, soľ, korenie, provensálske bylinky, olivový olej
Postup:
Hokkaido poriadne umyjeme a vyberieme z nich vnútro. Potom ich nakrájame na vzhľadné plátky. Plech potrieme olivovým olejom, uložíme naň hokkaido nakrájané na kúsky. Osolíme, okoreníme a dochutíme provensálskym korením. Podľa potreby ešte pokvapkáme olivovým olejom. Dáme do rúry piecť zhruba na 35-40 minút pri teplote 160 stupňov Celzia. Dozlatista opečené tekvičky podávame napríklad s varenými alebo pečenými zemiakmi a s cottage syrom (biely môžeme dochutiť čerstvými bylinkami, prípadne použijeme pikantný, pažítkový či zeleninový cottage cheese).
Na aký spôsob máte tekvičky hokkaido najradšej?