Kvalitné zdroje bielkovín, ktoré nesmú chýbať v jedálničku športovca
Dostatočná konzumácia bielkovín je pre ľudské telo veľmi dôležitá. Napriek tomu, že proteíny sú zastúpené v mnohých potravinách, na svete sú milióny ľudí, ktorí trpia nedostatkom týchto dôležitých látok. To spôsobuje napríklad zníženú imunitu, stratu svalovej hmoty, poruchy rastu a vôbec oslabenie dôležitých orgánov v ľudskom tele
Kvalitné bielkoviny pomáhajú ľudskému organizmu správne fungovať, a tak predchádzať vzniku mnohých ochorení. Čo je však dôležité, sú tiež nápomocné pri udržiavaní normálnej hmotnosti. Bielkoviny potrebujú všetci ľudia bez rozdielu, o to viac sú však dôležitejšie pre športovcov (svaly sú tvorené z bielkovín). Z čoho čerpať kvalitné proteíny?
Tuniak
Vhodným zdrojom bielkovín, ale aj ďalších látok (nenasýtených mastných kyselín, vitamínu B12) je tuniak. Je ľahký, chutný a neobsahuje veľa kalórií. Vhodným spestrením jedálneho lístka je napríklad tuniakova nátierka, celozrnné cestoviny s tuniakom alebo zeleninový šalát s kúskami tuniaka.
Mandle
Mandle sú pomerne kalorické, ale napriek tomu ich primeraná konzumácia pomáha bojovať s nadváhou, pretože obsahujú zdravé tuky. Samozrejme, bohato zastúpené sú aj bielkoviny. Okrem toho v nich nájdete dostatok vlákniny, vitamínov (hlavne B, E) a mnohých minerálov (horčík, draslík, vápnik, železo, meď, zinok).
Fazuľa a ďalšie strukoviny
Hoci existuje viacero odrôd fazule, v priemere sa obsah bielkovín hýbe v rozpätí 20-25 g bielkovín na sto gramov. Fazuľa je vhodnou potravinou pri redukčnom režime nielen kvôli vysokému obsahu proteínov, ale aj preto, že patrí do kategórie potravín s nízkym glykemickým indexom (zasýtia na dlhší čas, energiu uvoľňujú postupne). Zaujímavý je aj obsah ďalších vitamínov, minerálov, stopových prvkov a vlákniny. Na doplnenie bielkovín poslúžia aj ďalšie strukoviny, hlavne šošovica a hrach.
Slepačie vajcia
Dlhé obdobia mali slepačie vajcia nie príliš dobrú povesť. Vyčítaný im bol vysoký obsah cholesterolu. Neskoršie vedecké výskumy preukázali, že cholesterol vo vajíčkach nezvyšuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, a teda nie je zodpovedný za vznik kardiovaskulárnych ochorení. Aktuálne sú vajcia dôležitou súčasťou stravy, pretože obsahujú ľahko stráviteľné bielkoviny, viaceré vitamíny (A, D, E, K), minerály a stopové prvky. Za zmienku stojí určite selén, ktorý pozitívne vplýva na činnosť nervovej sústavy a imunitného systému.
Zdrojov bielkovín je neúrekom
Existuje rad ďalších zdrojov bielkovín: kuracie mäso bez kože, ďalšie strukoviny (cícer, sójové bôby), orechy a semená (kešu, lieskovce, tekvicové, sezamové a slnečnicové semienka, vlašské orechy), morské ryby (treska, makrela, losos, pstruh), morské plody (mušle, chobotnica, ustrice), mliečne výrobky (jogurt, tvaroh), ovocie (avokádo), zelenina (brokolica, špenát, špargľa) atď. Ideálne je rozumne konzumovať rastlinné a živočíšne bielkoviny z rozličných zdrojov.
Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (SOMMAI)
Diskusia k článku - Kvalitné zdroje bielkovín, ktoré nesmú chýbať v jedálničku športovca