Funkčné potraviny sú čoraz populárnejšie. Poznáte ich?
Bežne sa stretávame s pojmom zdravé potraviny, zdravá strava, zdravé jedlo. Ako to je však s funkčnými potravinami?
Pýtate sa, kde to celé vzniklo? Funkčné potraviny majú svoje korene v Japonsku. Práve Japonci začali premýšľať nad tým, akým spôsobom docieliť, aby aj starší ľudia mohli žiť plnohodnotný život a zároveň, aby vláda ušetrila výdavky na zdravotnú starostlivosť. Riešením boli už spomínané funkčné potraviny a ich zložky (vláknina, vitamíny, minerály, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny), ktoré mali človeku priniesť niečo viac ako iba energiu a látky potrebné na životne dôležité procesy v ľudskom tele.
Dobrým príkladom na funkčnú potravinu sú napríklad ovsené vločky, ktoré sú zdrojom energie. Okrem toho však obsahujú aj rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, ktorá chráni pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb a zároveň prospieva tráviacemu traktu.
Odporúčame prečítať: Listová zelenina ako liek
Ako to je u nás?
Doposiaľ neexistuje úplne presná definícia toho, čo vlastne funkčné potraviny sú. Vo všeobecnosti však musia spĺňať dve základné kritéria: buď celkovo posilňovať zdravie, alebo znižovať riziko ochorenia a to tak, že pozitívne vplývajú na minimálne jednu telesnú funkciu. Musí byť však splnená podmienka, že sú to bežne konzumované potraviny v obvyklom množstve a nie napríklad výživové doplnky. Čo teda možno zaradiť medzi funkčné potraviny? Tu je niekoľko príkladov:
- jogurty a tiež mliečne výrobky, ktoré obsahujú prospešné baktérie, ktoré zlepšujú obranyschopnosť, chránia pred rakovinou hrubého čreva a pod.
- ovocie a zelenina, pretože sú zdrojom antioxidantov, ktoré ochraňujú bunky pred škodlivými voľnými radikálmi spôsobujúcimi vážne ochorenia
- rajčinový pretlak, pretože obsahuje lykopén, ktorý chráni pred rakovinou
- losos obsahujúci omega nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému
- tmavá čokoláda, pretože je plná antioxidantov, ktorí sú ochrancami pred civilizačnými ochoreniami
- vajíčka so zvýšeným obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcu a cievam
Odporúčame prečítať: Znovuobjavená pohánka