Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Funkčné potraviny sú čoraz populárnejšie. Poznáte ich?

Mirka

Bežne sa stretávame s pojmom zdravé potraviny, zdravá strava, zdravé jedlo. Ako to je však s funkčnými potravinami?

Funkčné potraviny sú čoraz populárnejšie. Poznáte ich?
11. JUL 2014

Pýtate sa, kde to celé vzniklo? Funkčné potraviny majú svoje korene v Japonsku. Práve Japonci začali premýšľať nad tým, akým spôsobom docieliť, aby aj starší ľudia mohli žiť plnohodnotný život a zároveň, aby vláda ušetrila výdavky na zdravotnú starostlivosť. Riešením boli už spomínané funkčné potraviny a ich zložky (vláknina, vitamíny, minerály, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny), ktoré mali človeku priniesť niečo viac ako iba energiu a látky potrebné na životne dôležité procesy v ľudskom tele.

Dobrým príkladom na funkčnú potravinu sú napríklad ovsené vločky, ktoré sú zdrojom energie. Okrem toho však obsahujú aj rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, ktorá chráni pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb a zároveň prospieva tráviacemu traktu.

Odporúčame prečítať: Listová zelenina ako liek

Ako to je u nás?

Doposiaľ neexistuje úplne presná definícia toho, čo vlastne funkčné potraviny sú. Vo všeobecnosti však musia spĺňať dve základné kritéria: buď celkovo posilňovať zdravie, alebo znižovať riziko ochorenia a to tak, že pozitívne vplývajú na minimálne jednu telesnú funkciu. Musí byť však splnená podmienka, že sú to bežne konzumované potraviny v obvyklom množstve a nie napríklad výživové doplnky. Čo teda možno zaradiť medzi funkčné potraviny? Tu je niekoľko príkladov:

  • jogurty a tiež mliečne výrobky, ktoré obsahujú prospešné baktérie, ktoré zlepšujú obranyschopnosť, chránia pred rakovinou hrubého čreva a pod.
  • ovocie a zelenina, pretože sú zdrojom antioxidantov, ktoré ochraňujú bunky pred škodlivými voľnými radikálmi spôsobujúcimi vážne ochorenia
  • rajčinový pretlak, pretože obsahuje lykopén, ktorý chráni pred rakovinou
  • losos obsahujúci omega nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému
  • tmavá čokoláda, pretože je plná antioxidantov, ktorí sú ochrancami pred civilizačnými ochoreniami
  • vajíčka so zvýšeným obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcu a cievam

Odporúčame prečítať: Znovuobjavená pohánka

 

Zdroj: www.eufic.org

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Funkčné potraviny sú čoraz populárnejšie. Poznáte ich?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.