Chcete byť štíhli? Jedzte jablká a hrušky!
„Jedno jabĺčko denne ťa ochráni pred všetkými chorobami a udržíš si štíhlosť,“ hovorievala moja stará mama. Možno ste i vy počuli podobné slová z úst svojich blízkych. Naši predkovia nepotrebovali vedecké štúdie k tomu, aby vedeli, čo je zdravé.
Jeseň ponúka mnoho zdravých a chutných plodov. Zo záhrad putujú priamo do pivníc, kde ich skladujeme. Pripravujeme z nich chutné kompóty alebo ich sušíme, aby svojou arómou rozveselovali naše interiéry. Jesenné ovocie a zelenina obsahujú mnoho cenných látok, ktoré pomáhajú udržiavať nielen zdravie, ale aj štíhlosť. Ktoré jesenné pochúťky vám boj s kilami uľahčia?
Chrumkavé a šťavnaté jablká
V našich končinách sú jablká jednými z najbežnejších plodov. Skvelo chutia a možno ich pripraviť na desiatky spôsobov. Sto gramov tejto pochúťky obsahuje iba 50 kalórií, preto by mali byť jablká zastúpené aj v jedálničku tých, ktorí sa snažia schudnúť. Jablká sú bohaté na vlákninu (100 g obsahuje cca 2,5 g vlákniny), ktorá uľahčuje trávenie a udržuje dlhšie pocit sýtosti. Tým pádom zje človek menej a nemá potrebu jesť čokoládu, sušienky či slané pochutiny.
Okrem toho sú jablká bojovníkmi proti vysokej hladine cholesterolu v krvi, ktorá je jednou z príčin vzniku kardiovaskulárnych chorôb. A navyše pomáhajú organizmu zbavovať sa toxínov. Známe sú aj vysokým obsahom antioxidantov (polyfenoly, fytochemikálie, vitamín C), ktoré majú schopnosť bojovať proti škodlivým voľným radikálom. V jablkách sú zastúpené aj vitamíny skupiny B, beta-karotén, fosfor, draslík a vápnik.
Čo sa stane, ak skonzumujete jablko, jablčný kompót alebo jablkovú šťavu pred obedom? Podľa odborníkov z Pennsylvánie, v prípade, že si dáte celé jablko (aj so šupkou), sa zníži množstvo skonzumovaných kalórií o 15%. (1). To znamená, že viac zasýtia celé jablká ako jablková šťava či kompót!
Chutné hrušky
V jesennom a zimnom období na náš stôl a hlavne do jedálneho lístka patria hrušky. Prečo? Sto gramov tohto ovocia obsahuje slušné dávky vitamínu C, vitamíny skupiny B, flavonoidy (luteín, zeaxantín, beta-karotén), meď, železo, magnézium, mangán a ďalšie živiny. Všetky tieto látky sú dôležité pre udržanie pevného zdravia a vitality.
Nesmieme zabudnúť na vlákninu. Sto gramov hrušiek obsahuje až 3,1 g vlákniny (čo je ešte viac ako jablká). Vláknina je veľmi dôležitá pri chudnutí i udržaní si zdravia. Stabilizuje hladinu krvného cukru, človek vydrží sýty dlhší čas, vyhne sa návalom vlčieho hladu a maškrteniu.
Čo hovoria vedecké štúdie?
Žijeme vo svete plnom informácií. Hľadáme fakty. Dôkazy. Nestačia nám len všeobecné informácie a odporúčania. O zdravotnej prospešnosti jabĺk a hrušiek si dovolí pochybovať len málokto. Sú však účinné pri chudnutí? Túto otázku sa pokúsili rozlúsknuť vedci z brazílskeho Rio de Janeira. Uskutočnili dvanásťtýždňovú štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 411 žien s nadváhou vo veku 30 až 50 rokov. Ženy boli rozdelené do troch skupín a mali sa stravovať podľa pravidla: 55% energie zo sacharidov, 15% z bielkovín a 30% z tukov), ale prvá skupina mala za úlohu pridať do jedálnička jablká, druhá hrušky a tretia ovsené sušienky. Aký bol výsledok? Po ukončení štúdie ženy, ktoré konzumovali jablká a hrušky, schudli 1,22 kilogramu. Vedci teda konštatovali, že ovocie môže mať vplyv na zníženie hmotnosti (2).