Avokádo zasýti a nakopne metabolizmus
Avokádo je síce kalorické, ale obsahuje zdravé tuky, kvalitné proteíny, vlákninu, mnoho vitamínov a minerálov.
Čo všetko nájdeme v stogramovom plode avokáda? Napriek obsahu energie v podobe 160 kalórií, obsahuje 2 g proteínov, 6,7 g vlákniny a takmer 15 g tuku. Čo sa týka tukov, zastúpené sú hlavne mononenasýtené mastné kyseliny, ako napríklad kyselina olejová a palmitová. Avokádo obsahuje aj omega-6 nenasýtené tuky. Všetky uvedené tuky majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, a teda sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.
Z vitamínov sú obsiahnuté vitamín A, C, E, K, vitamíny skupiny B, ďalej železo, meď, horčík, mangán, fosfor, zinok a ďalšie. Obsah živín robí z avokáda potravinu, ktorú by sme mali konzumovať pravidelne. „Avokádo je vynikajúca potravina na spestrenie jedálnička. Jednoznačne odporúčam avokádo konzumovať, pretože obsahuje vhodný pomer tukov, dodá organizmu energiu, dajú sa s ním vytvárať rozličné potravinové variácie, ako sú nátierky, smoothie, pudingy atď. Avokádo si môžete dopriať niekoľkokrát týždenne, ideálny čas sú raňajky a obed. Samozrejme, v optimálnej gramáži,“ odporúča výživový poradca Libor Javro.
Prečo jesť avokádo?
- zastúpené mononenasýtené i polynenasýtené mastné kyseliny sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení
- vláknina (rozpustná i nerozpustná) znižuje hladinu cholesterolu v krvi a prospieva tráviacemu traktu
- podporuje obranyschopnosť organizmu, sto gramov avokáda pokryje dávku vitamínu K na 26 percent, kyseliny listovej na 20 percent, vitamínu C na 17 percent, draslíka na 14 percent atď.
- avokádo je zásobárňou draslíka, ktorý ovplyvňuje metabolizmus, je dôležitý pre svalstvo, posilňuje zdravie srdca a ciev
- mononenasýtené mastné kyseliny, konkrétne kyselina olejová, sa dáva do súvislosti s prevenciou rakovinových ochorení
- znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi
- tuk v avokáde pomáha ľudskému organizmu lepšie prijímať živiny z rastlinných potravín (zeleniny), preto sa oplatí pridať ho do šalátov
- v avokáde sa nachádzajú aj karotenoidy s ochrannými účinkami (luteín, zeaxantín), ktoré chránia zrak
- pravidelná konzumácia avokáda pomáha pri chudnutí, pretože zasýti (vláknina, omega-6 tuky, proteíny) a obsahuje živiny, ktoré vplývajú na činnosť metabolizmu
Avokádo v kuchyni
Z tohto chutného plodu možno pripraviť mnoho zdravých a chutných pokrmov. Inšpirujte sa:
- Avokádovo-limetkové pralinky
- Avokádovo-mangový šalát s lososom
- Avokádovo-mätový dezert bez múky
- Avokádový puding
- Cestoviny s avokádom
- Pikantné guacamole s koriandrom
- Zelený smoothie: Energia