Ako si zostaviť zdravý jedálniček
To, čo dávame nášmu telu sa ukáže nielen na našej postave, ale aj na našej nálade, schopnosti koncentrovať sa a na mnohých ďalších veciach.
Jedlo by sme mali prijímať rovnomerne počas celého dňa. Strava by mala byť pestrá a mala by obsahovať základné zložky potravy, minerály a vitamíny. V tomto článku vám skúsim zhrnúť základné pravidlá, ktoré by vám mali pomôcť pri zostavovaní jedálnička.
Príjem základných zložiek potravy
V žiadnom jedálničku by nemali chýbať základné zložky potravy a to tuky, cukry a bielkoviny. Pričom by sa malo prijať 1,3 – 2,0 g/kg telesnej hmotnosti bielkovín (hydina, hovädzie mäso, vajcia, mliečne výrobky, ryby a doplnky výživy), 3,0 – 6,0 g/kg telesnej hmotnosti sacharidov (ryža, zemiaky, celozrnné cestoviny, ovsené vločky) a 0,5 – 0,8 g/kg telesnej hmotnosti tukov (olivový olej, orechy, rybí tuk, doplnky výživy). Príjem tukov a cukrov by mal od prvého jedla smerom k poslednému klesať, zatiaľ čo príjem bielkovín stúpať.
Tepelná úprava jedla
Nesmažte! Radšej duste alebo pečte. Ak už máte niečo vysmážané, mala by to byť iba časť jedla. Napríklad, ak máte vysmážaný rezeň, určite si k nemu nedávajte hranolky, ale skôr varené zemiaky alebo ryžu.
Zeleninu a ovocie je z nutričného hľadiska väčšinou výhodnejšie podávať v surovom stave. Tepelnej úprave sa však nie je možné vyhnúť. Preto treba mať vždy na mysli zdravotné aspekty a zachovanie biologickej hodnoty spracovaných potravín a podľa nich voliť aj kuchynské postupy. Ako najvhodnejšie sa javí spracovanie potravín v rôznych parných varičoch, kde sa jedlo pripravuje prakticky bez použitia tuku a bez strát, ku ktorým dochádza pri varení vo vode.
Získavanie nových skúseností a informácií
Je isté, že čím viac skúseností a informácií budete mať, tým ľahšie sa vám bude zostavovať aj váš jedálniček. V tej chvíli viete, čo jesť, kedy a koľko. Je dôležité si ale uvedomiť, že táto fáza môže trvať aj dlhšie obdobie. U mňa to boli roky.
Hotový jedálniček by teda mohol vyzerať nasledovne.
- Raňajky : fitnes šunka, grahamový rožok, paradajka alebo červená paprika, voda
- Desiata : biely jogurt, jablko
- Obed : zeleninový vývar, kuracie prsia varené vo vode, ryža, zeleninový šalát, voda
- Olovrant : banán
- Prvá večera : tuniak vo vlastnej šťave, polovica grahamového rožka, voda
- Druhá večera : cottage, polovica grahamového rožka, polovica paradajky, voda
- Pred spaním : tvaroh, mlieko
Chcete vzorový FIT JEDÁLNIČEK s 15 zdravými receptami ZADARMO? Získajte ho ako bonus k video programu na cvičenie SUPER BODY, ktorý vám pomôže spáliť tuk a spevniť telo. Pretože vyvážená strava a pravidelný pohyb je základom pri chudnutí a zdravom životnom štýle.
Zdroj foto: unsplash.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Prečo a ako využívať prepustené maslo v kuchyni?
Maslo ghí (ghee) má jedinečnú chuť i arómu. Dá sa použiť rovnako ako klasické maslo, ale obsahuje veľa prospešných látok a je bez kazeínu i laktózy.
Príprava kvásku a kváskové mapy
Ako si pripraviť kvások doma a čo robiť v prípade, že si na to ešte netrúfnete? Poradí odborníčka na kváskové pečenie Lenka Mančíková.
Ako používať výživnú pohánkovú múku v kuchyni?
Pohánková múka má špecifickú chuť, ale pokiaľ ju použijete v správnom množstve, chuť koláčov priveľmi nezmení a dodá im množstvo živín.
Diskusia k článku - Ako si zostaviť zdravý jedálniček
Nový príspevok
Dobrý deň Chcem sa spýtať kedy je prvá a druhá večera Ďakujem