7 pomocníkov, ktorí vás udržia v zime fit
V zimných mesiacoch na nás útočia baktérie a vírusy. Ak zaradíte do jedálnička tieto potraviny, ubránite sa.
Ako si udržať počas zimy pevné zdravie a vnútornú pohodu? Pomôže napríklad pravidelná pohybová aktivita, kvalitný spánok a aj niektoré potraviny, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Ktoré z nich by nemali počas chladných mesiacov v jedálničku chýbať?
Cesnak
Významnou zložkou cesnaku je alicín, ktorý má posilňujúci účinok na imunitu. Pôsobí antibakteriálne a protivírusovo. Pri nádche má schopnosť uvoľniť upchaté dutiny, čo je na nezaplatenie. Zároveň posilňuje srdcovocievny systém (znižuje hladinu cholesterolu v krvi).
Odporúčame prečítať: Cesnak je v zime na nezaplatenie. Prečo ho jesť?
Citrusové plody
Pomaranče, mandarínky, grapefruit, limetky, citróny: citrusové plody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je skvelým bojovníkom proti chrípke a nachladnutiu. A napríklad vysoký obsah kyseliny citrónovej v citróne zabraňuje prekysleniu organizmu, ktoré je spojené s mnohými zdravotnými problémami.
Odporúčame prečítať: STOP zimným chorobám. Kyslé citrusy držia od tela vírusy
Kurkuma
Táto aromatická korenina je veľmi podobná zázvoru. Obsahuje slušné množstvo látky s názvom kurkumín. Okrem toho, že pomáha odvádzať z tela toxické látky a organizmus chráni pred voľnými radikálmi, má aj ďalšie zdravotné výhody. Je prospešná pre tráviaci trakt, kardiovaskulárny aparát, slúži ako prevencia proti rakovine a zápalovým ochoreniam. Okrem kurkumy do jedálnička pridajte aj škoricu, klinčeky či čierne korenie.
Odporúčame prečítať: Kurkuma – superpotravina s protizápalovými účinkami
Zázvor
V chladných mesiacoch zázvor jednoducho nesmie medzi potravinami stimulujúcimi imunitu chýbať. Obsahuje veľa antioxidantov, ktoré organizmus chránia a posilňujú. Navyše podporuje trávenie, zmierňuje nadúvanie a kŕče. Šálka zázvorového čaju s medom a citrónom navyše pôsobí relaxačne.
Odporúčame prečítať: 7 domácich receptov, ktoré pomôžu pri nachladnutí a chrípke
Kokosový olej
Kokosový olej má všestranné použitie. Je bohatý na kyselinu laurovú. Tá sa v ľudskom tele mení na monolaurín, ktorý zvyšuje obranyschopnosť. Ak denne skonzumujete 2-3 polievkové lyžice panenského kokosového oleja, „nakopne“ to nielen imunitu, ale aj metabolizmus.
Kyslá kapusta
Zima bez kyslej kapusty? To jednoducho nejde. Je bohatá na vitamín C, ktorý organizmus chráni. Prospešné baktérie a vláknina udržujú v zdraví a kondícii tráviaci trakt. Vitamíny zo skupiny B majú zasa pozitívne účinky na nervovú sústavu.
Odporúčame prečítať: Vianoce a zima bez kyslej kapusty? To vaše zdravie neustojí
Huby
Na huby v našom jedálničku stále akosi zabúdame. To i napriek tomu, že majú výnimočnú chuť a sú nabité látkami, ktoré organizmus posilňujú. Sú to hlavne betaglukány: komplexné polysacharidy s ochrannými účinkami. V hubách je zastúpená aj vláknina, proteíny, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik atď.