5 potravín, ktoré nedajú zápalu šancu
Potraviny s protizápalovými účinkami nás chránia napríklad pred obezitou, cukrovkou, zápalom ďasien, kardiovaskulárnymi chorobami, bolesťami kĺbov či rakovinou. Navyše spomaľujú starnutie.
Zápal v ľudskom tele stojí za väčšinou ochorení. Ako jeho vzniku predchádzať? Dôležité je vyradiť z jedálneho lístka potraviny, ktoré vznik zápalov podporujú. Ide napríklad o sladkosti, ktoré sú zdrojom rýchlych sacharidov alebo jedlá, ktoré sú plné cholesterolu a trans-mastných kyselín. Naopak, bojovníkmi proti zápalu sú ovocie a zelenina, celé zrná, semiačka, orechy, bylinky a mnohé ďalšie. Ktoré z nich by ste mali rozhodne zaradiť do jedálnička?
Kurkuma
Táto indická korenina sa stáva populárnou aj u nás a to hlavne preto, lebo disponuje protizápalovými účinkami. Ak chcete rýchlejšie vyriešiť určitý zdravotný problém alebo chorobám predchádzať, kurkuma by nemala vo vašom jedálničku chýbať. Používa sa ako pomoc pri artritíde. Stimuluje očistnú schopnosť pečene a čistí krv, teda má významné detoxikačné účinky. Ďalej znižuje hladinu cholesterolu, podporuje odbúravanie tukov, stabilizuje hladinu cukru v krvi atď. Použiť ju môžete v kombinácii s inými koreninami hlavne na dochutenie ryže, hydiny či strukovín.
Zelený čaj
Nie nadarmo bol v minulosti označovaný ako čaj večnej mladosti. Za tento účinok sú zodpovedné hlavne zastúpené antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Zelený čaj slúži ako prevencia rozličných ochorení, znižuje vysoký krvný tlak, pomáha pri cukrovke, infekčných chorobách a podobne. Ak vám vadí kofeín obsiahnutý v zelenom čaji, vyskúšajte rooibos čaj. Disponuje podobnými účinkami a môžete ho piť takmer neobmedzene.
Avokádo
Prednosťou avokáda je hlavne vysoký obsah zdravých tukov, ktoré slúžia hlavne ako prevencia proti srdcovocievnym ochoreniam. Sú v ňom zastúpené aj ďalšie živiny, ako napríklad vitamíny A, C, E, K, skupiny B, zinok, fosfor, horčík, ktoré posilňujú celkovú obranyschopnosť organizmu. Vláknina zasýti a je prevenciou proti zápche. Luteín a zeaxantín sú ochrancami ľudského zraku.
Kokosový olej
Ďalšou skvelou potravinou s protizápalovými účinkami je kokosový olej. Prospieva kardiovaskulárnemu systému, bojuje proti kvasinkovým infekciám, podporuje činnosť metabolizmu, je prevenciou zápchy, posilňuje imunitu a blahodarne pôsobí na nervovú sústavu. Za optimálnu dennú dávku sa považujú 2-3 polievkové lyžice.
Bobuľové ovocie
Ovocie a zelenina vo všeobecnosti pôsobia protizápalovo. V boji proti oxidačnému stresu, spôsobenému voľnými radikálmi, pomáha bobuľové ovocie, ktoré je plné antioxidantov. Čučoriedky zabraňujú strate pamäte, pomáhajú pri kŕčových žilách či hemoroidoch. Černice si poradia s vysokým cholesterolom, brusnice s infekciami močových ciest a maliny obsahujú veľa vlákniny, ktoré prospeje tráviacemu traktu.