3 dôsledky nepravidelného stravovania
Nepravidelné stravovanie a vynechávanie jedál spôsobuje napríklad kolísanie krvného cukru, únavu, spomalenie metabolizmu, ale aj cukrovku a ďalšie ochorenia.
Stále je mnoho tých, ktorí si myslia, že keď počas dňa vynechajú niektoré z jedál, ušetria kalórie a ľahšie schudnú. Preto si odopierajú raňajky, ktoré sú podľa väčšiny odborníkov najdôležitejším jedlom dňa. V dôsledku toho sú unavení, podráždení, majú spomalený metabolizmus. Časom môže dôjsť k vzniku cukrovky alebo ďalších civilizačných ochorení, pretože organizmu chýbajú dôležité živiny. Čo spôsobuje nepravidelné stravovanie?
Spomalenie metabolizmu
Čo je potrebné pre správne fungovanie látkovej výmeny? V prvom rade je nevyhnutná pravidelná strava, ktorá je bohatá na látky, ktoré organizmus potrebuje. Preto je najlepšie jesť často v menších dávkach, pokojne aj 5-6 ráz za deň. Okrem stravy zohráva dôležitú úlohu pohybová aktivita, zložená z kardio i silového tréningu, pitný režim, kvalitný spánok atď. Čo sa v ľudskom tele deje, keď jeme nepravidelne? „Dôsledkom nepravidelného stravovania je najmä spomalenie metabolizmu. To znamená, že organizmus sa spomalí, mozog nepracuje na takej úrovni ako by mal, pľúca, srdce či iné orgány nevykonávajú svoju funkciu na 100 percent. Je to preto, lebo organizmus šetrí energiu. Pokiaľ je súčasťou nepravidelnej stravy aj fyzická nečinnosť, organizmus si začne okamžite vytvárať nadmerné tukové zásoby,“ vysvetľuje výživový poradca Libor Javro a dodáva, že pravidelné stravovanie má svoje špecifiká, ktoré nemôžu byť porušované, ako napríklad optimálna gramáž potravín, druhy potravín a načasovanie potravín k fyzickej aktivite dňa.
Chýbajúca energia, únava a poruchy koncentrácie
Ďalším častým dôsledkom vynechávania jedál je nedostatok energie, ktorý je sprevádzaný únavou, poruchami koncentrácie, podráždenosťou alebo bolesťami hlavy. Tieto symptómy najčastejšie súvisia s nepravidelným stravovaním a kolísaním krvného cukru v krvi. Ak jedlo vynecháte, hladina krvného cukru prudko klesne. Vy s najväčšou pravdepodobnosťou siahnete po niečom nezdravom (koláčiky, keksíky, čokoláda), čo, naopak, hladinu cukru v krvi prudko zvýši. Organizmus však vylúči hormón inzulín a hladina glukózy v krvi zasa rapídne klesne. Takéto stravovanie je v dlhšom časovom horizonte predpokladom vzniku civilizačných ochorení, ako napríklad cukrovky.
Nedostatok výživných látok v organizme
Nepravidelné stravovanie alebo vynechávanie jedál spravidla vedie aj k nedostatku výživných látok v organizme. Organizmus dokáže fungovať správne iba vtedy, ak má v optimálnom množstve k dispozícii kvalitné proteíny, zdravé tuky, komplexné sacharidy, vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie látky. Tie mu zabezpečí jedine pravidelná a vyvážená strava.
Čo sa deje v organizme, ak mu chýbajú živiny? Napríklad pri nedostatku vápnika dochádza k vzniku osteoporózy, nízka úroveň železa vedie k anémii, málo vitamínu C spôsobuje únavu a poruchy imunity atď.